Odvolajte ministerku, vyzýva opozícia. Snaha zaujať, reaguje Saková

TA3 TASR
4.10.2018 14:56

Opozícia vyzýva premiéra, aby pre kauzu únosu Vietnamca odvolal Denisu Sakovú. Nevylučuje, že ak to neurobí, bude iniciovať mimoriadnu schôdzu NR SR na jej odvolanie z funkcie. Vyplýva to z vyjadrení predstaviteľov OĽaNO, Sme rodina aj SaS. Podľa ministerky vnútra chcú len zaujať.

Odvolajte ministerku, vyzýva opozícia. Snaha zaujať, reaguje Saková
SITA/Branislav Bibel

Pellegrini: Nemám dôvod

Opozičná SaS žiadala demisiu ministerky ešte v utorok. Vo štvrtok už všetky parlamentné opozičné strany vyzvali predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby ministerku odvolal. Zatiaľ čakajú na jeho odpoveď. Ako ďalší krok však zvažujú iniciovanie mimoriadnej schôdze parlamentu. "V prípade, že premiér nebude reagovať na našu výzvu, zvažujeme ďalšie kroky, o ktorých rokujeme s našimi partnermi. Budeme vás o nich vzápätí informovať," potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. "Čakáme na konanie, respektíve nekonanie premiéra, rokujeme aj o možnosti mimoriadnej schôdze. Predpokladáme, že podpisy vyzbierame rýchlo," doplnil predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

"Opozičné strany sa už opäť hrajú na vyšetrovateľov, prokurátorov i sudcov v jednej osobe. Počkajme na výsledky vyšetrovania a dopátrajme sa pravdy, to je jediná možnosť. Na odvolanie ministerky vnútra dnes nemám žiadny dôvod," uviedol Pellegrini v reakcii.

Rokovanie o ďalších krokoch potvrdila aj predsedníčka poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Veronika Remišová. Podľa opozície ministerka opakovanie popierala, že v júli minulého roku bol na palubu slovenského vládneho špeciálu zavlečený vietnamský občan Trinh Xuan Thanh.

"Robila to napriek zisteniam nemeckých vyšetrovacích orgánov, ktoré ukázali na slovenskú stopu," píšu vo výzve premiérovi opozičné strany. "Je v záujme štátu, jeho povesti v zahraničí i medzi občanmi na Slovensku, ale aj v záujme povesti samotnej Denisy Sakovej, aby svoju funkciu opustila. Ocitla sa totiž v ťažkom konflikte záujmov," vysvetľuje opozícia dôvody na jej odvolanie.

Únos slovenským špeciálom?

Na výzvu opozície na jej odvolanie reagovala aj Saková. Podľa nej ide o "snahu zaujať po tom, čo bolo v posledných dňoch vznesené obvinenie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a po tom, čo nemecké orgány rad za radom oceňujú prístup a spoluprácu slovenskej strany v prípade únosu vietnamského občana z Nemecka". Poukázala na to, že polícia a prokuratúra vo veci vyšetrovania vraždy a tiež únosu vietnamského občana konajú nezávisle, samostatne a majú záujem prípad riadne vyšetriť. Saková opätovne pripomenula, že vo veci zbavila mlčanlivosti 44 ľudí a stretla sa s nemeckým ministrom vnútra Horstom Seehofferom či nemeckým veľvyslancom na Slovensku Joachimom Bleickerom. "Pripomína, že minister vnútra nie je na Slovensku orgánom činným v trestnom konaní a pri vyšetrovaní trestných činov nemá žiadne právomoci," doplnil tlačový odbor rezortu.

Trinh Xuan Thanha mala uniesť vlani v júli z Nemecka cez Slovensko do Vietnamu vietnamská tajná služba. Pri únose malo byť využité aj slovenské vládne lietadlo. Vyšetrovanie tohto prípadu na Slovensku i v Nemecku pokračuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok