PR správa

Zakladanie firmy je možné aj online cez internet

PR
3.10.2018 09:46

Chcete založiť firmu a rozmýšľate, akú právnu formu podnikania zvoliť? Väčšina podnikateľov na Slovensku zakladá živnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzeným. Zatiaľ čo otvorenie živnosti je pomerne jednoduché, pri zakladaní S.R.O. je to už o niečo komplikovanejšie.

Zakladanie firmy je možné aj online cez internet
PR

Elektronické služby na štátnom webe

Štát ponúkol na svojom webe slovensko.sk viacero online služieb, ktorými umožnil občanom, aby požiadali o registráciu obchodnej spoločnosti alebo živnosti elektronicky. Nevýhodou týchto štátnych služieb je, že musíte spĺňať viacero podmienok:

1. musíte mať nový elektronický občiansky preukaz (eID)
2. musíte mať na svojom eID aktivovaný zaručený elektronický podpis a nainštalovať všetok potrebný softvér do počítača
3. musíte si všetko o registrácii s.r.o. alebo živnosti zistiť pracne sami, alebo oslovíte právnika, ktorý vám pomôže s dokumentáciou a vypracovaním návrhu na zápis
4. musíte všetky dokumenty a návrh na zápis vypracovať bezchybne, nakoľko ak pri návrhu na zápis spravíte aj najmenšiu chybu, zápis do obchodného registra súd odmietne, môžete prísť o poplatok 150 eur a registrové konanie sa vám predĺží aj o niekoľko týždňov

Alternatíva je SroOnline.sk - nechajte si založiť spoločnosť online

Našťastie existujú aj alternatívy ku komplikovaným štátnym elektronickým službám. Napríklad už niekoľko rokov existuje projekt SroOnline, ktorý sa venuje zakladaniu spoločností online za výbornú cenu. Celé zakladanie SRO viete vyriešiť aj bez splnenia podmienok, ktoré sme uviedli vyššie. Všetko viete vyriešiť na jednom mieste. Všetko je kompletne online cez internet. Nemusíte mať ani žiadne právne znalosti o registrácii obchodnej spoločnosti.

foto-sita-zakladanie_7f000001-7326-26c2.jpg

Ako sa zakladá spoločnosť s ručením obmedzeným

Na Slovensku je stále pomerne komplikovaný viacstupňový proces registrácie novej SRO. Najskôr sa musia vypracovať zakladateľské dokumenty, ktoré sú rozdielne podľa štruktúry spoločnosti. Ak ide o jednoosobovú firmu, podpisuje sa zakladateľská listina. V ostatných prípadoch sa uzatvára medzi spoločníkmi písomná spoločenská zmluva. Zároveň sa vždy musia vypracovať aj ďalšie dokumenty, ktoré sú rozdielne podľa zloženia spoločníkov a konateľov.

Po podpise dokumentov sa musia ohlásiť predmety podnikania na miestne príslušnom živnostenskom úrade. Keď už máte živnostenské oprávnenia vydané, podáva sa návrh na zápis na obchodný register. V niektorých prípadoch musíte ešte pred podaním návrhu požiadať aj o súhlas správcu dane a Sociálnej poisťovne - týka sa to len tých zakladateľov, ktorí sú evidovaní v zoznamoch dlžníkov.

Ak sa rozhodnete pre online služby portálu SroOnline, všetky potrebné formality vybaví firma za vás. Nemusíte behať po žiadnych úradoch. Všetko vybavíte z pohodlia svojho domova.

So založením živnosti je to o niečo jednoduchšie, ale...

Ak by ste namiesto S.R.O. chceli podnikať len na klasickú živnosť, ohlasovanie živnostenských oprávnení je pre fyzické osoby o niečo jednoduchšie, ale predsa len ani tu sa to nezaobíde bez komplikácií.

Registrácia živnosti prebieha na miestne príslušnom živnostenskom úrade podľa bydliska živnostníka. Ak pracujete napríklad v Bratislave a bydlisko máte stále niekde v mieste svojho narodenia v Košiciach, museli by ste cestovať na okresný úrad, odbor živnostenské podnikanie do miesta vášho bydliska. Cena za každú jednu ohlasovanú živnosť je päť eur. Ak by ste napríklad mali šesť voľných živností, zaplatili by ste spolu 30 eur. Pri založení živnosti online so službou SroOnline zaplatíte len paušálny poplatok 25 eur a môžete si zvoliť akýkoľvek počet voľných živností bez zmeny ceny.

Už viete, ktorá forma podnikania je pre vás vhodnejšia?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok