Veľká porážka Merkelovej, jej človek skončil v čele frakcie

TA3 TASR
25.9.2018 18:26

Novým predsedom parlamentnej frakcie nemeckých strán únie CDU/CSU sa stal prekvapujúco Ralph Brinkhaus. Vyzývateľ dlhoročného šéfa klubu poslancov Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Kresťanskosociálnej únie (CSU) a blízkeho spolupracovníka kancelárky Angely Merkelovej, Volkera Kaudera, vyhral tajné voľby pomerom hlasov 125:112.

Podľa rovnakého zdroja sa zasadanie frakcie po zverejnení výsledkov hlasovania prerušilo a jej predsedníctvo sa odobralo na rokovania o dôsledkoch voľby. Volker Kauder mal protikandidáta v súboji o funkciu po prvý raz po 13 rokoch pôsobenia na čele frakcie.

Muž, ktorý je poslancom Spolkového snemu (Bundestagu) od roku 1990, stál pri Angele Merkelovej v ťažkých chvíľach zvládnutia finančnej krízy okolo Grécka, opustenia jadrovej energie i migračnej krízy. Napriek týmto problémom dokázal prispieť k upevneniu kancelárkinej pozície. Hlasovanie je vnímané ako veľká porážka Merkelovej.

Ralph Brinkus, "revolucionár" z Vestfálska, si na víťazstvo nad šéfom frakcie trúfol z pozície jeho doterajšieho zástupcu. Vopred informoval o kandidatúre tak Merkelovú, ako aj Kaudera, pričom o svojom predchodcovi neutrúsil doteraz ani jediné kritické slovo. Evidentne však využil obdobie, v ktorom eskalovala nespokojnosť vo frakcii s jej vedením, ale i samotnou kancelárkou. Jeho program je veľmi jednoduchý, hlási sa k novým osobnostiam, novému vetru a tempu vo frakcii, neprofiluje sa však ako kritik šéfky spolkovej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok