Švédsky parlament vyjadril nedôveru predsedovi vlády

TA3 TASR
25.9.2018 11:14

Švédsky premiér Stefan Löfven nezískal dôveru nového parlamentu. Voľby sa v krajine konali 9. septembra. Pre ich tesné výsledky zatiaľ nie je jasné, kto bude novým predsedom vlády.

Švédsky premiér Stefan Löfven neobstál v utorok v hlasovaní o vyslovení dôvery v parlamente, čo znamená, že bude musieť odstúpiť, hoci nie okamžite. Löfven, líder Švédskej sociálnodemokratickej strany, bude pokračovať ako dočasný premiér až do vytvorenia novej vlády, ktorá bude mať v parlamente zabezpečené dominantné postavenie.

Zákonodarcovia hlasovali proti Löfvenovi v pomere 204 ku 142, pričom traja sa zdržali. Löfven je predsedom švédskej vlády od roku 2014. Utorkové hlasovanie bolo povinné, keďže výsledkom volieb z tohto mesiaca je parlament, v ktorom nemá väčšinu žiadna strana ani koalícia.

Ani ľavicovo orientovaný blok vedený sociálnymi demokratmi, ani stredopravicová opozícia pod vedením Umiernenej strany si vo voľbách 9. septembra nezaistili v 349-člennom parlamente väčšinu. Oba bloky odmietli spolupracovať s protiimigračnými, pravicovo-populistickými Švédskymi demokratmi. Podľa konečných výsledkov švédskych septembrových parlamentných volieb sociálni demokrati získali 28,3 percenta, za stredopravicovú Umiernenú stranu hlasovalo 19,8 percenta a za pravicovo-populistických Švédskych demokratov 17,5 percenta voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok