Danko v Grécku rokoval s prezidentom a dostal medailu parlamentu

TA3 TASR
24.9.2018 16:12

Grécko má za sebou ťažkú cestu v konsolidácii verejných financií a je obdivuhodné, ako ju zvládlo. Po stretnutiach s gréckym prezidentom Prokopisom Pavlopulosom a predsedom parlamentu Nikosom Vutsisom to povedal predseda NR SR Andrej Danko. V ďalšej stabilizácii verejných financií chce byť podľa jeho slov Slovensko Grécku oporou.

Vutsis sa poďakoval Slovensku

S Vutsisom Danko hovoril aj o možných reformách EÚ. "Verím, že sa v EÚ nájde dostatok uvedomelých politikov, ktorí budú mať chuť a vôľu tieto procesy meniť," poznamenal. Doplnil, že aj v Grécku politici cítia, že ak sa EÚ nevráti k hodnotovému prístupu a reformám, môže to "dopadnúť veľmi zle".

Vutsis sa Slovensku v mene Grécka poďakoval za jeho postoj v otázke rozširovania EÚ. Potvrdil, že sa s týmto postojom osobne stotožňuje. Zároveň predsedovi NR SR venoval medailu Helénskeho parlamentu.

S prezidentom sa Danko podľa svojich slov rozprával najmä o potrebe reformy zákonov o politických stranách. "Pán prezident uznal, že aj Grécko má problém s fungovaním politických strán. Bavili sme sa o tom, ako stransparentniť financovanie politických strán, ako zefektívniť ich činnosť a ako zabrániť tomu, aby sa politické strany stávali súkromnými spoločnosťami jednotlivcov," priblížil Danko.

Výstava fotografií s Dubčekom

Návštevníci budovy gréckeho parlamentu si môžu pozrieť aj výstavu fotografií venovanú pamiatke slovenského štátnika Alexandra Dubčeka. Spoločne ju otvorili Danko s Vutsisom.

"Ako najvyšší predstaviteľ gréckeho parlamentu by som chcel vyjadriť poďakovanie a obdiv nad dielom tohto významného politika. Rok 1968 bol významný nielen pre samotné Československo, ale udalosti z tohto roku ovplyvnili aj vývoj v iných krajinách," povedal Vutsis po prehliadke výstavy.

Vyjadril sústrasť obetiam požiarov

Predseda NR SR sa okrem toho Grékom poďakoval za pohostinnosť, ktorú každoročne prejavujú slovenským turistom. Vyjadril tiež úprimnú sústrasť obetiam nedávnych požiarov v Grécku. Gréckemu prezidentovi sľúbil, že do jeho krajiny vyšle aj šéfov rezortov, ktoré patria pod jeho stranu - ministra obrany Petra Gajdoša a ministerku školstva Martinu Lubyovú.

Danko sa ešte stretne s lídrom gréckej opozície a predsedom politickej strany Nová demokracia Kyriakosom Mitsotakisom. V utorok ho prijme arcibiskup Atén a celého Grécka, následne sa vráti späť na Slovensko. Ide o prvú návštevu predsedu slovenského parlamentu od roku 2005.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok