Ihly v jahodách sa rozšírili aj za hranice. Rozkrojte ich, radia

TA3 TASR
24.9.2018 09:40

Novozélandská sieť supermarketov sťahuje zo svojich predajných pultov austrálsku značku jahôd po tom, ako sa v niektorom ovocí našli ihly na šitie.

Ihly v jahodách sa rozšírili aj za hranice. Rozkrojte ich, radia
SITA/AP (ilu foto)

"Ihly sa našli v košíku s jahodami, ktoré boli do supermarketu Countdown v Aucklande privezené zo Západnej Austrálie," píše sa vo vyhlásení spoločnosti, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Podľa upozornenia, ktoré v tejto súvislosti vydali taktiež austrálske zdravotnícke úrady, by Novozélanďania mali preventívne každú jahodu pred jej konzumáciou prekrojiť na polovicu, dodal reťazec.

Nový Zéland je po Austrálii druhou krajinou, kde spotrebitelia našli ihly v jahodách. V uplynulom týždni hlásili Austrálčania ihly alebo iné drobné kovové predmety nájdené v jahodách zo supermarketov reťazca Woolworths, dodávaných z farmy v štáte Queensland. Z Nového Zélandu doposiaľ správy o prípadných zraneniach neprišli. Tamojšie úrady na vyšetrovaní tohto prípadu spolupracujú s Austráliou.

Od vypuknutia celej kauzy hlásili spotrebitelia stovku prípadov nájdených ihiel v jahodách, banánoch, ale i jablkách po celej Austrálii. Polícia sa navyše obáva, že prvé prípady povzbudili páchateľov, ktorí tento trestný čin napodobňovali.  Austrálske úrady medzičasom v zrýchlenom konaní sprísnili legislatívu, ktorá umožňuje potrestať osoby prichytené pri kontaminovaní jedla. Trest pre tzv. "potravinových teroristov", ako ich začali volať austrálske média, sa zvýšil z desiatich na 15 rokov za mrežami, informovala tamojšia stanica ABC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok