Koalícia vyriešila spor, šéf nemeckých tajných si neprilepší

TA3 TASR
24.9.2018 00:26

Odstupujúci riaditeľ nemeckej kontrarozviedky Hans-Georg Maassen sa lepšie platenej pracovnej pozície nedočká. Rozhodli o tom vládne strany. Maassen, ktorý opúšťa post riaditeľa kontrarozviedky pre kontroverzné vyhlásenia, si tak po vlne kritiky finančne neprilepší.

Stane sa poradcom na ministerstve

Minister Seehofer informoval, že Maassen, v súčasnosti prezident nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy, nebude povýšený do funkcie štátneho tajomníka na ministerstve vnútra, ale stane sa "osobitným poradcom pre európske a medzinárodné záležitosti" na tomto ministerstve.

Koaliční stredoľaví sociálni demokrati chceli, aby Maassena odvolali z postu šéfa špionážnej služby BfV za to, že zľahčoval nedávne násilnosti proti migrantom a mal kontroverzné výroky na adresu xenofóbnych nepokojov vo východonemeckom meste Chemnitz - ale konzervatívec Seehofer sa zaňho postavil.

Terčom kritiky po útokoch v Chemnitzi

Pôvodná dohoda o budúcnosti Maassena hovorila o tom, že ho odvolajú z úradu šéfa BfV a dosadia ho do funkcie štátneho tajomníka na spolkovom ministerstve vnútra. Toto povýšenie spojené s mohutným zvýšením platu vyvolalo taký silný odpor, že líderka sociálnych demokratov Andrea Nahlesová vyzvala na nové rokovania o dohode. Maassenov plat teraz zostane nezmenený.

Maassen sa stal terčom kritiky po tom, ako tento mesiac pre denník Bild uviedol, že nie je presvedčený, že na migrantov v Chemnitzi útočili usvedčení pravicoví extrémisti. Zároveň spochybnil autentickosť videozáznamu údajne zachytávajúceho jednu zo štvaníc na cudzincov po tamojšej vražde pripisovanej imigrantom. Neskôr povedal, že jeho vyjadrenia boli zle pochopené. Polícia vyšetruje obvinenia z násilia voči migrantom a početné prípady hajlovania počas protestov, ktoré v Chemnitzi vypukli po tom, ako tam zadržali Iračana a Sýrčana pre podozrenie z dobodania 35-ročného Nemca na smrť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok