Minister obrany skypoval s vojakmi na zahraničných misiách

TA3 TASR
21.9.2018 13:44

V siedmich zahraničných misiách a operáciách slúži aktuálne 481 slovenských profesionálnych vojakov. Minister obrany Peter Gajdoš sa s nimi spojil prostredníctvom skypu pri príležitosti Dňa Ozbrojených síl. Počas rozhovoru im zablahoželal ku Dňu Ozbrojených síl a k 25. výročiu OSSR. Ministra tiež zaujímal zdravotný stav vojakov a prípadné žiadosti jednotiek v zahraničí.

Na Cypre plnia samostatné úlohy

"Som nesmierne rád, že počas informovania som dostal veľmi pozitívne informácie o zodpovednom prístupe k plneniu povinností," uviedol minister po rozhovoroch. "Zároveň som hrdý na to, že napr. na Cypre plníme samostatné úlohy ako vedúca krajina v sektore číslo štyri po odchode príslušníkov maďarských ozbrojených síl, Srbska a Ukrajiny," doplnil. Šéf rezortu zdôraznil, že slovenskí vojaci v zahraničných misiách "dodržiavajú princípy disciplíny, plnenia úloh a sú reprezentantmi našej rodnej Slovenskej republiky."

Takmer 500 slovenských profesionálnych vojakov a vojačiek slúži v misiách a operáciách v Afganistane, Bosne a Hercegovine, na Cypre, v Iraku, Lotyšsku, Libanone a Gruzínsku. Dĺžka pobytu vojakov na misiách závisí podľa ministra od druhu operácie. Napríklad na Cypre slúžia vojaci do jedného roku, podobne ako na pozorovacej misii v Gruzínsku. V ostatných misiách je bežná doba rotácie po šiestich mesiacoch.

S vojakmi na misiách komunikujú denne

Podľa náčelníka generálneho štábu Daniela Zmeka je spojenie s vojakmi počas takýchto významných príležitostí, ako je napríklad Deň Ozbrojených síl, nielen protokolárnou záležitosťou, ale aj otázkou cti a prestíže. S vojakmi na misiách však komunikujú denne.

"Čo sa týka zabezpečenia spojenia s jednotlivými misiami, máme v podstate denné spojenie, máme zabezpečený tzv. reporting systém alebo systém hlásení, ktorý prebieha denne na rannej a večernej báze. Pri akomkoľvek incidente, ktorý môže ohroziť alebo ohrozil slovenských vojakov, komunikujeme okamžite online," uviedol. Videokonferencie podľa neho prebiehajú najmä pri ujasňovaní zložitejších záležitostí plnenia operačných úloh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok