Biskupa podozrievali zo zneužitia dievčatka, poslanec ho bráni

TA3 SITA
21.9.2018 13:12

Poslanec Richard Vašečka zvažuje podanie trestného oznámenia pre ohováranie a poškodzovanie dobrého mena biskupa Milana Chautura a cirkvi. Vladyku Milana Chautura obvinila žena zo sexuálneho obťažovania v dobe, keď bola ešte dieťaťom. Ako povedal Vašečka, každý človek má právo na ochranu svojho dobrého mena.

Biskupa podozrievali zo zneužitia dievčatka, poslanec ho bráni
SITA/Ivan Fleischer

Dôveruje mu

„Preto považujem za neprípustný spôsob, akým sa niektorí jednotlivci pokúsili poškodiť dobré meno biskupa a katolíckej cirkvi. Takéto spôsoby sú ďaleko za čiarou nielen slušnosti, ale aj zákonnosti. Zvlášť ma to udivuje u ľudí, ktorí sa označujú za veriacich či teológov,“ vyhlásil Vašečka s tým, že na tom nevidí nič kresťanské ani progresívne.

Vašečka je absolvent gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty a preto veľmi dobre pozná prostredie katolíckej cirkvi byzantského obradu na Slovensku. „Neraz som mal možnosť prísť do blízkeho kontaktu s gréckokatolíckymi biskupmi. Vladyku Milana Chautura a jeho pôsobenie medzi veriacimi som pozorne sledoval už od jeho vymenovania za pomocného biskupa Prešovskej eparchie. Musím povedať, že ho pokladám za dobrého pastiera a dôverujem mu. V tejto ťažkej chvíli mu vyjadrujem svoju podporu,“ zdôraznil Vašečka.

Polícia vec prešetrila

Vladyka Milan Chautur v rozhovore pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska zdôraznil myšlienku, že v prípade podozrení zo zneužívania treba v prvom rade chrániť možné obete. „Úplne s ním súhlasím a považujem tento jeho postoj v neľahkej situácii za obdivuhodný. Napriek pochopiteľnému rozhorčeniu z očierňovania a pocitu krivdy nechce, aby ochrana jeho dobrého mena bránila v spravodlivom vyšetrení celej veci a aby odrádzala prípadné obete akýchkoľvek zneužívaní od oznámenia,“ upozornil Vašečka.

Podľa medializovaných informácii polícia vec prešetrila a označila za neopodstatnenú. „Je vecou ďalších orgánov činných v trestnom konaní, aby vec definitívne dotiahli a uzavreli. Každé zneužívanie – v cirkvi či mimo nej – je veľkým zlom, pred ktorým treba chrániť zvlášť deti a mladých v maximálne možnej miere a nedovoliť, aby sa tolerovalo a zametalo pod koberec,“ dodal Vašečka.

Zinscenovala stretnutie

Žena obvinila vladyku Milana Chautura, ktorý je gréckokatolíckym biskupom košickej eparchie, zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Obvinenie v utorok zverejnil Denník N bez mena biskupa v rozhovore s bývalým katolíckym kňazom Miroslavom Kocúrom. Podľa Eparchiálneho úradu v Košiciach v novembri 2017 bola na úrad v Košiciach ohlásená návšteva veriacich s gratuláciou k jubileu vladyku Milana Chautura spojená so žiadosťou, aby mohla byť zaznamenaná pre televízny program Návraty a stretnutia.

„V skutočnosti však neprišla ohlásená skupina, ale len jedna pani s kameramanom. Vladyka ich prijal, návšteva sa odvíjala v pokojnej atmosfére, avšak v jej závere dotyčná pani pred kamerou obvinila Chautura zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Vladyka toto obvinenie jednoznačne odmietol,“ uvádza sa v stanovisku úradu, ktoré poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Podľa stanoviska KBS sa ukázalo, že stretnutie bolo zinscenované, pre celkom iný účel aj inú reláciu. „Následne sa pani obrátila aj na políciu. Milan Chautur sa podrobil vyšetrovaniu a polícia vo veci koná. Informáciu o tom, či spomenutá pani kontaktovala aj príslušné vatikánske úrady, ktoré sú pri takýchto obvineniach kompetentné z hľadiska cirkevného práva, Eparchiálny úrad nemá. Vznesené obvinenie však vladyka jednoznačne odmieta a verí, že pravda v celej veci vyjde na povrch," uvádza sa v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok