Povera má reálny základ. Vykročenie zlou nohou naozaj zničí deň

TA3 ČTK
22.9.2018 09:57

Ak ráno vykročíme zlou nohou, skutočne to môže zničiť celý deň. Keď si myslíme, že deň bude ťažký a stresujúci, znižuje to naše kognitívne schopnosti a potom je skutočne všetko nanič. Lepšie je začať deň s optimizmom. Tento prístup môžeme uplatniť aj pre povery typu čierna mačka alebo rozbité zrkadlo.

Povera má reálny základ. Vykročenie zlou nohou naozaj zničí deň
ČTK

Prekliatie zlých očakávaní

Keď sa sťažujeme, že sme z postele vstali zlou nohou a necítime sa vo svojej koži, existujú dôvody k obavám, že pokazený bude celý deň. Ranná nepríjemnosť je akýmsi proroctvom, ktoré sa napĺňa. Myslíme si, že deň nebude stáť za nič, a to sa aj stane, pretože mozog v dôsledku našich nepriaznivých očakávaní funguje skutočne horšie. V nasledujúcich hodinách bude všetko zložitejšie, píše taliansky denník Corriere della Sera.

K týmto výsledkom dospeli vedci z Pensylvánskej štátnej univerzity, ktorí vo svojej štúdii sledovali 240 dobrovoľníkov. Tí dva týždne odpovedali na otázky, ktoré dostávali pomocou inteligentného telefónu.

Prvá otázka prichádzala ráno a sledované osoby mali odpovedať, či si myslia, že nadchádzajúci deň bude náročný a stresujúci. Neskôr dostali ďalšie otázky, ktoré sa týkali skutočnej úrovne stresu v nasledujúcich hodinách. Okrem toho boli päťkrát denne testovaní, ako funguje ich pracovná pamäť, ktorá nám umožňuje využívať informácie v rámci úloh, ktoré plníme.

Negatívny postoj sa vypomstí

"Používanie smartfónu nám umožnilo vyhodnocovať to, čo sa deje, s omnoho väčšou presnosťou a v reálnom živote, nielen v laboratórnych podmienkach," uvádza Martin Sliwinski z Pensylvánskej štátnej univerzity. Výsledky ukazujú, že v prípade, že vstaneme z postele a usúdime, že pred sebou máme ťažký deň, pracovná pamäť sa v nasledujúcich hodinách zhoršuje a podlamuje kognitívne schopnosti.

"Keď ráno vykročíme zlou nohou, už v tej chvíli rozhodujeme o tom, aký bude nadchádzajúci deň. Ak si myslíme, že ťažký, cítime sa horšie, hoci sa reálne nič stresujúce nedeje," konštatuje Sliwinski.

"Človek myslí a predvída to, čo sa stane, aby sa pripravil na každú možnosť. Táto schopnosť sa však môže obrátiť proti nám, ak zaujmeme negatívny postoj. Ovplyvňuje to pracovnú pamäť, ktorá je kľúčová pre výkon. Keď pracovná pamäť kolísa, máme problémy so sústredením a mýlime sa," uvádza Sliwinski.

Ak sme si vedomí, že obavy z náročného dňa môžu skutočne ovplyvniť to, čo bude nasledovať, má to aj svoju užitočnú stránku. Keď si proces uvedomujeme, môže nám to pomôcť zablokovať negatívne myšlienky. Po prebudení, keď vykročíme zlou nohou, môže byť užitočné na chvíľu sa zastaviť a všetko prehodnotiť, prípadne si spraviť pár uvoľňujúcich svikov na odbúranie stresu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok