Poslanci dostali kontaminované listy. Ospravedlňte sa, vyzval Danko opozíciu

TA3 TASR
21.9.2018 14:24

Mimoriadnu situáciu museli riešiť v slovenskom parlamente. Poslanci dostali desiatky listov s dráždivou látkou. Prípad už rieši polícia, parlament museli dekontaminovať. Šéf parlamentu Andrej Danko v tejto súvislosti vyzval opozíciu, aby sa ospravedlnila za "vymyslenú" kauzu čítania listov.

Viac ako 70 listov

Poslancom NR SR doručili kontaminované zásielky. Išlo o viac ako 70 listov s podozrivou látkou, ktorá vykazovala mierne dráždivé účinky. Zásielky zachytila Kancelária NR SR, postúpila ich policajným a záchranným zložkám. Priestory parlamentu dekontaminovali. Informovala o tom šéfka komunikačného odboru parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Listy dostali poslanci naprieč politickým spektrom. „Aj tento prípad ukazuje na potrebu zvýšených kontrol doručovaných zásielok. Opatrenia, ktoré sme v minulosti prijali sa ukazujú ako správne a opodstatnené,“uviedol k prípadu vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan.

Obvinenia z porušovania listového tajomstva

Na dôležitosť opatrení, ktoré vedenie parlamentu zaviedlo v súvislosti so zásielkami, upozornil aj Danko. "Vymyslená kauza čítania listov bola účelovo zneužitá na pokus o poškodenie dobrého mena Kancelárie Národnej rady a jej zamestnancov. Podstatou tejto kauzy bol jednoznačne len nekalý politický marketing. Práve dnes, keď prišlo poslancom viac ako 70 kontaminovaných listov, sa ukazuje dôležitosť opatrení, ktoré sme zaviedli. A to nielen na ochranu poslancov, ale aj zamestnancov, ktorí s poštou robia," uviedol Danko.

Poslanci, ktorí vedenie parlamentu obviňovali z čítania listov poslancov, by sa mali podľa Danka ospravedlniť najmä zamestnancom parlamentu. "Zamestnanci boli niekoľko týždňov pod veľkým politickým aj mediálnym tlakom, a to úplne neodôvodnene, iba si svedomito plnili svoje pracovné povinnosti. Preto im okrem veľkej vďaky patrí aj ospravedlnenie," doplnil Danko.

Téma kontroly listov poslancov a ich otvárania rezonovala vlani. Opozícia obviňovala vedenie parlamentu z porušovania listového tajomstva. To obvinenia odmietlo, poukazovalo na bezpečnostné opatrenia a odporúčania ministerstva vnútra. Potom sa poslanecké grémium dohodlo na nových pravidlách kontroly listových zásielok, podozrivých na prítomnosť chemických, rádioaktívnych a biologických látok.

Matovič: Prípad nesúvisí s čítaním listov

Podpredsedníčka parlamentu za stranu SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová si v súvislosti s kontaminovanou zásielkou myslí, že medzi spoločnosťou a politikmi nastala polarizácia, o ktorú sa pričinil Andrej Danko. "Môže však ísť aj o nevydarený žart. Do úvahy však pripadá aj možnosť, že ide o nevydarené PR vedenia parlamentu, ktoré presadilo otváranie listových zásielok poslancov. Keby som bola politikom ako je Andrej Danko, ktorý prikázal otvárať listy poslancov, vďaka čomu vznikla obrovská kauza, a chcela by som si prikloniť verejnú mienku na svoju stranu, možno by mi skrsla v hlave myšlienka takéhoto ťarbavého PR. Andrej Danko zareagoval presne v zmysle tejto alternatívy. Veríme, že odpoveď nám dajú orgány činné v trestnom konaní," uviedla.

Podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča si Danko pripisuje zásluhy, ktoré mu nijako neprináležia. "Kapitán Danko to má, ako zvyčajne, v hlavičke poriadne pomiešané. To, že kancelária národnej rady zachytila podozrivé zásielky, z ktorých sa sypal prášok, absolútne nesúvisí s tým, že pred rokom prikázal otvárať, čítať listy opozičných poslancov a zisťovať, či sa v nich nenachádza neslušné slovo. Kapitán si preto, ako zvyčajne, opäť prisudzuje zásluhy, ktoré mu nijako neprináležia," uviedol Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok