Žitňanská opúšťa Most, končí v strane i v poslaneckom klube

TA3 TASR
20.9.2018 17:49

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská odchádza z Mosta-Híd, opúšťa tým aj poslanecký klub.

Žitňanská opúšťa Most, končí v strane i v poslaneckom klube
SITA/Diana Černáková

Kandidovať nebude

"Už pred prázdninami som oznámila, že nateraz sa nebudem uchádzať o žiadnu volenú funkciu a ani nebudem kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Dnes však strácam aj dôvod na udržiavanie čisto formálnych väzieb so súčasnou vládnou koalíciou, a preto som sa rozhodla vystúpiť z poslaneckého klubu Most-Híd, a teda aj zo strany Most-Híd," uviedla Žitňanská na sociálnej sieti.

Dodáva, že po polroku fungovania vlády Petra Pellegriniho ani v jednom z problémov - vyšetrovanie vraždy, dôveryhodnosť polície, ministerstva vnútra, nezávislosť policajnej inšpekcie, vyvodenie zodpovednosti za pozemkové škandály - nenastal taký posun, ktorý by uspokojil verejnosť či ju osobne. Naopak, opakovane podľa jej slov prichádza k potvrdzovaniu stavu a k zľahčovaniu problémov.

"Hovorím o angažmán Tibora Gašpara a Róberta Krajmera na ministerstve vnútra, vyhýbavých a zavádzajúcich vyjadreniach vedenia ministerstva vnútra k vyšetrovaniu únosu vietnamského podnikateľa, verbálnych útokoch na médiá alebo aj viditeľnom odklone od jednoznačnej proeurópskej a proatlantickej orientácie reprezentovanom najmä jedným koaličným partnerom," vymenovala.

Spomína aj reakciu koalície na situáciu v oblasti SAV, vymenovanie nového podpredsedu ÚVO alebo "neodôvodnené stiahnutie zákona o zaisťovaní majetku". "Na prvý pohľad sa môže zdať, že tieto udalosti spolu nesúvisia, všetky spolu však vytvárajú obraz, že táto vláda nepovažuje právny štát za svoju prioritu, a ja som presvedčená, že v prehlbujúcej sa kríze dôvery by ho za prioritu mala považovať," doplnila Žitňanská vo svojom stanovisku.

Neboli jednotní

"Spolupráca v každej koalícii, a tobôž ideologicky takej rôznorodej koalícii, je náročná a má svoje písané a nepísané pravidlá. V ostatnom období názory strany, poslaneckého klubu a pani Žitňanskej na ne sa rozchádzali. Preto jej krok považujeme za prirodzené vyústenie tohto stavu. Jej rozhodnutie rešpektujeme, zároveň jej ďakujeme za spoluprácu," uviedol Most-Híd v reakcii na Žitňanskej rozhodnutie. Predseda poslaneckého klubu Tibor Bastrnák nechce Žitňanskej odchod komentovať. "Akceptujem to. Pravdepodobne blízka budúcnosť ukáže, prečo sa to takto stalo," uviedol.

O Žitňanskej odchode sa špekulovalo už dlhšie po tom, čo ukončila svoje pôsobenie vo vláde. Po tohtoročnej výmene kabinetu Roberta Fica za vládu Petra Pellegriniho už nepokračovala vo funkcii ministerky spravodlivosti, vymenil ju Gábor Gál (Most-Híd). Žitňanská už vtedy hovorila o svojom postupnom stiahnutí sa z politiky. Žitňanská vstúpila do Mosta-Híd v roku 2014. Predtým bola roky členkou SDKÚ-DS. Trikrát bola ministerkou spravodlivosti. Jej odchodom zo strany a klubu bude mať Most-Híd v parlamente 13 poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok