Putin prijal ponuku Izraela, doručia mu údaje o leteckom útoku

TA3 TASR
20.9.2018 09:46

Ruský prezident Vladimir Putin prijal ponuku Izraela o poskytnutí podrobných informácií o izraelskom leteckom útoku v Sýrii, ktorý vyvolal paľbu zo strany Sýrie, pri ktorej došlo k zostreleniu ruského prieskumného lietadla. S odvolaním sa na vyjadrenia Kremľa o tom informovala agentúra AP.

Putin prijal ponuku Izraela, doručia mu údaje o leteckom útoku
SITA/AP

Agentúra Reuters dodala, že izraelský veliteľ vzdušných síl generálmajor Amikam Norkin a ďalší vedúci dôstojníci plánujú vo štvrtok prísť do Moskvy, aby "predstavili situačnú správu udalosti vo všetkých jej aspektoch, vrátane informácií pred samotnou misiou, a taktiež zistenia z vyšetrovania IDF (Izraelských obranných síl)". Putinov hovorca Dmitrij Peskov novinárom oznámil, že ruskí odborníci starostlivo preskúmajú údaje, ktoré im izraelský veliteľ letectva poskytne.

Ruské prieskumné lietadlo zostrelila sýrska raketa v pondelok večer nad Stredozemným morom. Zahynulo všetkých 15 osôb na palube. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že prieskumné lietadlo bolo omylom zasiahnuté sýrskou raketou, pretože štvorica izraelských stíhačiek F-16, ktoré smerovali na bombardovaciu misiu do sýrskej provincie Lázikíja, sa "ukryli" za stroj ruských vzdušných síl.

Ruský prezident Vladimir Putin použil miernejšiu rétoriku a vyhlásil, že incident bol výsledkom "radu nešťastných okolností". Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril ľútosť nad smrťou ruských vojakov. Upozornil však, že zodpovednosť za zostrelenie lietadla nesie Sýria a režim tamojšieho prezidenta Bašára Asada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok