Vlak sa roztrhol, iný horel. Snažíme sa, reaguje na kritiku Érsek

TA3 TASR
19.9.2018 16:38

Slovenské železnice majú jeden problém za druhým. Nedávno sa roztrhla vlaková súprava a ocitla sa bez rušňa, v utorok sa cestujúci ocitli v problémoch po tom, ako sa vlak ocitol v plameňoch. Opozícia nešetrí kritikou a viní predstaviteľov SNS aj Mosta-Híd, ktorý má rezort dopravy na starosti. Snažíme sa to zmeniť, odkazuje minister Árpád Érsek, podľa ktorého boli železnice zanedbávané dlhodobo. Železnice oznámili, že cestujúcich z jednej z nehôd odškodní manažment z vlastného vrecka.

Vlak sa roztrhol, iný horel. Snažíme sa, reaguje na kritiku Érsek
TASR/HaZZ

Za dva roky nestihnú všetko

Železnice na Slovensku boli podľa ministra dopravy Árpáda Érseka zanedbávané dlhšie obdobie pred jeho príchodom na ministerstvo. "Snažíme sa to zmeniť. Pridali sme nové vlaky, chceme modernejšie cestovanie a skrátilo sa aj priemerné meškanie. Navyše, pribudlo 15 miliónov nových cestujúcich za posledné dva roky. Ale za dva roky nemôžeme stihnúť všetko a chyby, ktoré sú, sa ,samozrejme, snažíme postupne odstraňovať," opísal šéf rezortu dopravy.

Reagoval tak na stredajšie vyjadrenia predstaviteľov hnutia OĽaNO, ktorí ho vyzvali na odvolanie manažmentov železničných firiem. A to práve v nadväznosti na nehody, ktoré sa v poslednom čase na železniciach stali. Následne Érsekovi podobnú výzvu adresovali aj predstavitelia opozičnej SaS. "Za súčasný stav je do veľkej miery zodpovedný aj Jiří Kubáček z OĽaNO, ktorý bol generálny riaditeľ sekcie železníc na ministerstve dopravy a aj on mohol konať a situáciu zmeniť a nemuselo to byť v takom štádiu, ako je to dnes," doplnil minister. S dnešným stavom nie je podľa vlastných slov spokojný. "Vydám pokyn vedeniu železníc, aby vzniknuté chyby čo najrýchlejšie napravili. Samozrejme, nedá sa to urobiť z jedného dňa na druhý. Ale všetci spolu pre to musíme urobiť všetko," avizoval Érsek.

Šesť nehôd za dva týždne

Za posledných 14 dní sa podľa opozície stalo na železniciach šesť nehôd, okrem požiaru vlaku sa nedávno vlaková súprava aj "roztrhla" a skončila bez rušňa. Problémy sú podľa poslanca SaS Miroslava Ivana dôsledkom zanedbanej údržby. Za problémami železníc vidí aj finančne nákladné zavedenie vlakov zadarmo či návrat InterCity vlakov, čo malo za následok aj odchod súkromnej spoločnosti RegioJet zo severnej trati medzi Bratislavou a Košicami.

Železnice Slovenskej republiky oznámili, že pracujú na odstránení následkov zatiaľ posledného väčšieho problému - utorkového požiaru vlaku v úseku Galanta – Šaľa. Po jeho uhasení nasadili maximálny počet zamestnancov a špeciálnej techniky, ktorí nepretržite pracujú na oprave vážne poškodenej železničnej infraštruktúry. Podľa vyjadrenia hovorkyne ŽSR Martiny Pavlikovej elektromontéri Oblastného riaditeľstva ŽSR Trnava musia opraviť poškodený kotevný drôt, zdvihnúť a upevniť nosné lano, ako aj opraviť ďalšie dôležité súčasti trakčného vedenia zhruba na dvojkilometrovom úseku. "Na mieste pracuje maximálny počet ľudí aj techniky, ako dovoľujú technologické postupy. Zatiaľ nie je možné uviesť, dokedy oprava potrvá, ani aké celkové finančné náklady si vyžiada,"informovala hovorkyňa.

Požiar zrýchleného vlaku REX 1877 ohlásil jeho rušňovodič v utorok 18. septembra o 18.18 h. Na mieste zasahovali členovia Hasičského a záchranného zboru zo Šale. Do 20.30 h bola železničná doprava v danom úseku úplne prerušená a z bezpečnostných dôvodov aj vypnuté trakčné vedenie na oboch koľajach. Od 20.30 h je železničná doprava v úseku Galanta – Šaľa obnovená, vlaky však jazdia po druhej traťovej koľaji obojsmerne.

Odškodné uhradia z vlastného vrecka

Cestujúci, ktorí ostali začiatkom septembra po výpadku trakčného vedenia viac ako päť hodín uviaznutí vo vlaku pri Bratislave, budú mimoriadne odškodnení nad rámec prepravného poriadku. Toto mimoriadne odškodnenie bude podľa hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáša Kováča hradiť širší manažment spoločnosti z vlastných peňazí. "Nepôjde to teda z prostriedkov ZSSK," zdôraznil. Vedenie spoločnosti pristúpilo podľa jeho slov k takémuto kroku aj napriek tomu, že nie je ešte jasná miera zavinenia či už na strane Železníc Slovenskej republiky alebo ZSSK a takisto ešte nie sú identifikovaní zamestnanci, ktorí pochybili. 

"Takisto, ak vyšetrovanie ukáže, že niektorí zamestnanci pochybili a nedodržali správne postupy, nepostupovali teda v súlade s našimi havarijnými plánmi, bude voči nim vyvodená zodpovednosť a budú postihnutí," avizoval Kováč. A to, či už finančne alebo napomenutím. "Toto všetko ešte bude jasné po ukončení vyšetrovania," doplnil.

Reakcia ZSSK

Železnice reagovali na obvinenia zo strany opozície. Prinášame vám ich reakciu v doslovnom znení:

Tvrdenia OĽANO vyplývajú zo zlej vôle a snahy zneužiť situácie po nedávnych mimoriadnych udalostiach na železnici. Je nepríjemné, hlavne pre cestujúcu verejnosť, že sa havarijné situácie stali. Samozrejme ich intenzívne vyšetrujeme a robíme opatrenia na zvýšenie našej reakcieschopnosti. Paradoxom je, že na tlačovej konferencií páni Marosz a Kubáček na troch grafoch prezentovali dva úspechy súčasného manažmentu ZSSK (ktorý nastúpil v strede roka 2016) – pozri priložený obrázok: znižovanie straty a rast tržieb. Pán Kubáček zamlčal okrem iného fakt, že od roku 2014 vzrástol počet prepravených pasažierov o viac ako 50 % a ZSSK tento nárast zvláda s rovnakým počtom zamestnancov.

tk-olano-nova-znizovanie-straty-a-rast-trzieb-zssk_7f000001-7ba5-01d8.jpg

Takisto, že preprava pasažierov zadarmo jednoznačne vedie v prvej fáze k úbytku tržieb a tým k potrebe vyššej kompenzácie nákladov zo strany štátu, je známa skutočnosť a bola komunikovanáv minulých obdobiach aj zo strany ZSSK. Na druhej strane, náklady ZSSK nerastú adekvátne k rastu prepravených osôb a maximálne kopírujú hranicu inflácie a všeobecného nárastu cien hlavne v energiách a v platoch zamestnancom, ktorí roky dostávali plat pod priemerom Slovenska.

Tvrdenia o zlom hospodárení v železniciach sú politicky motivované snahou bývalých úradníkov ministerstva (ktorí súčasný systém nastavovali) vrátiť sa na svoje posty, preto debaty o neodbornosti manažmentov sú nedôstojné a neobstoja. Za našu spoločnosť podotýkame, že predseda predstavenstva má desaťročnú prax z pôsobenia v železničnom prostredí. Práca vo vedení firmy zamestnávajúcej takmer 6 000 ľudí si vyžaduje manažérske schopnosti a poznanie prostredia. Ale nie schopnosť opraviť vlak. Bezplatná preprava bola sociálne motivovaným politickým rozhodnutím, snahou podporiť mobilitu a my vnímame aj jeho ekologický rozmer, keď sa tak podporil životnému prostrediu najpriateľskejší spôsob prepravy.

Tento krok bol z pohľadu koľajovej dopravy veľkým krokom vpred a privítal ho každý železničiar. Z pohľadu ekonomiky má súčasný manažment nespochybniteľné zásluhy na:

znižovaní straty spoločnosti (2015: -5 889 tis. EUR; 2017: -4 045 tis. EUR)

znižovaní dotačnej náročnosti na prepravenú osobu a osobokilometer (2014:0,093 EUR/osobokm; 2017: 0,069 EUR/osobokm)

zvyšovaní produktivity práce (prepravené osoby/zamestnanec) (2014: 8 143; 2017: 12 124)

zvyšovaní a zvládnutí počtu platiacich cestujúcich (mil) (2015: 32,66; 2017: 45,72)

zvyšovaní tržieb (2015: 70 218 tis. EUR; 2017: 80 733 tis. EUR)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok