Odpočúvacie zariadenie našli po hokejovom klube aj na radnici

TA3 TASR
19.9.2018 13:59

Kauza odhaleného odpočúvacieho zariadenia v administratívnych priestoroch HK Poprad pokračuje. Minulý štvrtok tento šokujúci nález zverejnilo vedenie HK Poprad. Zakrátko sa však ukázalo, že odpočúvacie zariadenia neboli nainštalované len na štadióne. Aktívne boli aj na popradskom mestskom úrade.

Zaznamenali úniky informácií

Bývalý viceprimátor a súčasný kandidát na primátora Igor Wzoš informoval, že ešte začiatkom roka si dal skontrolovať kanceláriu na Mestskom úrade a certifikovaná spoločnosť mu potvrdila prítomnosť odpočúvacieho zariadenia. „Protokol hovorí o tom, že výsledok je pozitívny, že niekde v 220-voltovej sieti je zariadenie, ktoré javí známky zariadenia na odpočúvanie. Robila to autorizovaná firma. Ja sa neobávam toho, čo som v tej kancelárii povedal. Len sa žije zle s tým pocitom, že vám niekto stojí za chrbtom a počúva, to je jednoducho niečo, čo sa nepatrí, je to amorálne, to sa nemá robiť," konštatoval Wzoš, ktorý si dal kanceláriu skontrolovať po tom, čo zaznamenal isté úniky informácií.

Nepodozrieva nikoho a nevie, kto za tým môže byť. „Nechcem byť súčasťou spravodajskej hry, ktorá sa hrá teraz pred voľbami. Je však šokujúce, že takéto veci sa dejú a dejú sa na úrovni takého mesta ako je Poprad. Som šokovaný aj z toho, že sa to malo diať aj na hokejovom štadióne," upozornil Wzoš, ktorý sa na základe tvrdení hokejového klubu rozhodol zverejniť aj svoje zistenia. Predpokladá, že po medializácii v tejto veci začne konať aj polícia.

Podozrenie potvrdil aj primátor

Podozrenie z odpočúvania na MsÚ potvrdil aj primátor Popradu Jozef Švagerko, ktorý ho zaznamenal ešte na začiatku svojho volebného obdobia. „Keď som tu prišiel, tak sme zistili že v rozdvojke, v prenosnom telefóne aj v elektroinštalácii je odpočúvacie zariadenie podobné ako to na zimnom štadióne, mám o tom oficiálny záznam. To zariadenie funguje a je aktívne aj tu v mojej kancelárii a myslím si, že aj práve teraz nás môže niekto počúvať," uviedol Švagerko. V minulosti sa mu nezdalo vhodné s tým vyjsť na verejnosť, pretože sa podľa jeho slov nemal čoho obávať a v kancelárii nepovedal nič, čo by ho mohlo ohroziť. „Tým, že sa to dostalo na verejnosť, tak zvážim, čo s tým. Neviem, kto to tu mohol nainštalovať a nepátral som ani po tom, kedy k tomu mohlo dôjsť," dodal primátor.

Na popradskom štadióne našli odpočúvacie zariadenie vlani pred koncom sezóny. Podľa podpredsedu HK Poprad a.s. Neklana Herolda prestala fungovať zásuvka a pri oprave objavili neznáme zariadenie. Postupne mali zistiť, že ploštice sa nachádzajú aj v ďalších miestnostiach. Herold nechcel špekulovať, kto ich tam mohol dať, určité indície však má. Klub zvažuje podať podnet na políciu.

Témy: Poprad primátor
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok