Slovenská pomoc už dorazila do Iraku, je určená pre nemocnice

TA3 TASR
19.9.2018 12:18

Konvoj s humanitárnou pomocou zo Slovenska v hodnote vyše 212.000 eur už dorazil do Iraku. Prístroje, záložné generátory, humanitárny materiál a hračky pre deti začne WHO v najbližších dňoch distribuovať do šiestich zdravotníckych zariadení v Mósule na severozápade Iraku.

Slovenská pomoc už dorazila do Iraku, je určená pre nemocnice
TASR/Pavol Zachar

Pomoc odovzdal zástupca slovenského veľvyslanectva v Iraku Peter Stano. "Generálny riaditeľ sekcie zdravotníctva provincie Nineve, kde sa Mósul nachádza, Abdel Sattar Ahmed sa za poskytnutú pomoc poďakoval a ocenil ju ako dôkaz toho, že Slovensko – hoci leží ďaleko od Iraku - neostalo ľahostajné k vojnovým útrapám jeho obyvateľov," napísalo MZVaEZ. Slovensko je podľa rezortu diplomacie jedna zo štyroch európskych krajín, ktoré zareagovali na prosbu irackej vlády konkrétnou pomocou.

Mósul žiadal pomoc pri odstraňovaní následkov vlaňajších bojov s extrémistami z organizácie Islamský štát. Mesto bolo pri bojoch značne zdevastované, z ôsmich nemocníc bolo šesť zničených úplne a dve spolovice. "Svoju činnosť obnovujú iba pomaly a s ťažkosťami, keďže im chýbajú primerané priestory, prístroje, vybavenie, lieky, zdravotnícky materiál i kvalifikovaní zdravotníci," priblížilo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok