Na Slovensku havaroval americký tank, hlásia ťažko zranených

TA3 TASR ČTK SITA
19.9.2018 10:41

Traja vojaci Armády USA sú zranení po nehode amerického tanku Abrams, ku ktorej došlo počas tohtoročného cvičenia Slovenský štít na Lešti. Ide o dvoch mužov a jednu ženu, informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Dvaja vojaci utrpeli ťažké zranenia, tretí sa zranil ľahko. „Zranili sa traja príslušníci Armády USA, z toho jedna žena. Dvoch, ktorí boli zranení ťažko, transportovali letecky do nemocnice, tretieho ľahko zraneného previezla do nemocnice sanitka,“ spomenula hovorkyňa rezortu obrany. Podrobnosti nehody rezort aj z dôvodu vyšetrovania neuviedol. Rovnako reagovalo aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby: "Záchranári bližšie informácie po dohode s ministerstvom obrany k prípadu neposkytujú," uviedla Alena Krčová, hovorkyňa OSZZS SR.

Viac prezradili až vrtuľníkoví záchranári. Ako informovala hovorkyňa ATE zo strediska Poprad Zuzana Hopjaková, k nehode leteli dva záchranárske vrtuľníky zo stredísk Banská Bystrica a Nitra. Banskobystrickú posádku vyslali k zranenému mužovi s devastačným poranením nohy. Druhá posádka, ktorá priletela na pomoc z Nitry, pomáhala zranenej žene s polytraumou. „Zranených po prílete prevzali do svojej starostlivosti lekári leteckých záchranárov. Na mieste im poskytli zdravotnú starostlivosť a po preložení na palubu vrtuľníkov ich previezli do nemocnice v Banskej Bystrici,“ spomenula Hopjaková s tým, že ich tam odovzdali v stabilizovanom stave.

Slovenský štít je najväčšie vojenské cvičenie u nás v tomto roku. Koná sa na niekoľkých miestach na Slovensku. Okrem amerických vojakov sa na ňom zúčastňujú aj armády V4 a približne 1500 slovenských vojakov. Cieľom cvičenia je príprava na "bezpečnostné hrozby".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok