Kim chce navštíviť Juh, súhlasil s demontážou jadrových zariadení

TA3 TASR
19.9.2018 06:39

Severná Kórea súhlasila s prijatím konkrétnych krokov smerujúcich k denuklearizácii Kórejského polostrova. Po rokovaní so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Pchjongjangu to oznámil juhokórejský prezident Mun Če-in. Ako informovala agentúra Jonhap, Kim a Mun podpísali dohodu týkajúcu sa denuklearizácie Kórejského polostrova.

Kim navštívi Južnú Kóreu

Na spoločnej tlačovej konferencii, po druhom dni rokovaní, Mun uviedol, že Kim súhlasil s trvalou demontážou jadrových zariadení v Severnej Kórei za prítomnosti medzinárodných expertov. "Úplná denuklearizácia je v nie príliš vzdialenej budúcnosti," zdôraznil juhokórejský prezident. Obe krajiny sa dohodli aj na tom, že "odstránia všetky nebezpečenstvá, ktoré by mohli spôsobiť vojny na polostrove", povedal Mun.

Kim zas vyhlásil, že čoskoro sa chystá navštíviť Južnú Kóreu. Agentúra Jonhap taktiež informovala, že ministri obrany oboch krajín podpísali v Pchjongjangu dohodu, ktorá má upevniť výsledok aprílového summitu Kima a Muna - vyvinutie spoločného úsilia o zastavenie "všetkých nepriateľských aktov" a "prakticky odstrániť nebezpečenstvo vojny".

Tretie stretnutie

Juhokórejský prezident priletel do severokórejského hlavného mesta priamo zo Soulu na trojdňovú návštevu. Ide už o jeho tretí tohtoročný summit s vodcom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-unom.

Na predošlých summitoch s Munom, ako aj na júnovom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Singapure vyjadril Kim želanie dosiahnuť úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok