Môže za zostrelenie lietadla séria tragických okolností alebo Sýria?

TA3 TASR
18.9.2018 19:50

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas telefonátu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom označil Sýriu za vinníka zostrelenia ruského vojenského lietadla nad Stredozemným morom pri sýrskom pobreží. Putin však už predtým vyhlásil, že incident zapríčinila "séria tragických náhodných okolností".

Význam spoločnej koordinácie

Netanjahu vyjadril ľútosť nad smrťou 15 ruských vojakov. Zároveň zdôraznil význam pokračujúcej izraelsko-ruskej koordinácie týkajúcej sa Sýrie, čím sa "za uplynulé tri roky predišlo mnohým stratám na oboch stranách". Premiér taktiež ponúkol vyslanie veliteľa izraelských vzdušných síl do Moskvy, kde by predložil nálezy izraelského vyšetrovania incidentu. Netanjahu zopakoval i postoj židovského štátu voči iránskej vojenskej prítomnosti v Sýrii a odhodlanie zastaviť dodávky zbraní libanonskej militantnej skupine Hizballáh spriaznenej s Teheránom, ktoré by mohli byť použité proti Izraelu.

Prieskumné lietadlo Il-20 ruských vzdušných síl zasiahli strely sýrskej protivzdušnej obrany. Strely údajne mierili na neďaleké izraelské stíhačky, ktoré boli na misii s cieľom zaútočiť na objekty v sýrskej provincii Lázikíja. Ruský stroj smeroval na najväčšiu tamojšiu vojenskú základňu ruskej armády. Podľa najnovších správ zahynulo všetkých 15 osôb na palube. Putin povedal, že Moskva prešetrí okolnosti tohto nešťastia.

Séria tragických okolností

Ruské ministerstvo obrany priamo obvinilo Izrael z vyvolania pondelkového incidentu. Putin však vyhlásil, že incident zapríčinila "séria tragických náhodných okolností", pričom na adresu židovského štátu bezprostredne nevyslovil žiadne obvinenia, aj keď povedal, že podporuje stanovisko svojho ministerstva obrany. Zároveň však prisľúbil posilnenie bezpečnosti ruských vojakov v danej oblasti.

Ruský prezident neskôr varoval Izrael pred uskutočnením ďalších vzdušných útokov na Sýriu, aký viedol k zostreleniu ruského vojenského lietadla Il-20 sýrskou protivzdušnou obranou. Putin podľa vyjadrenia Kremľa zdôraznil, že izraelským útokom došlo k porušeniu sýrskej suverenity a rusko-izraelských dohôd o vyhýbaní sa stretom vojenských záujmov v Sýrii. Taktiež vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby "takéto situácie už v budúcnosti nedopustil", informuje agentúra AP.

Izrael oznámil, že ruské ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti s udalosťou predvolalo námestníka izraelského veľvyslanca v Moskve. Izraelské ozbrojené sily vyjadrili na sociálnej sieti Twitter ľútosť nad smrťou posádky. Izrael zo zostrelenia lietadla obviňuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura medzitým vyzval Rusko, Sýriu a Izrael, aby sa po pondelkovom incidente "vyhli vojenským operáciám". Podľa jeho slov by ďalšia akcia iba "sťažila už aj tak komplikovanú situáciu". De Mistura upozornil na líšiace sa názory Ruska, Sýrie a Izraela na zostrelenie lietadla.

Zlyhalo viacero faktorov?

Obvinenia zo strany ruského ministerstva obrany voči Izraelu sú trochu prehnané a prichádzajú bez toho, aby sme presne vedeli, čo sa stalo pri zostrelení ruského vojenského lietadla Il-20 neďaleko Sýrie. Uviedol to riaditeľ programu Bezpečnosť a obrana v Slovenskom inštitúte pre bezpečnostnú politiku Juraj Krúpa.

Podľa Krúpu zlyhalo pri udalosti viacero faktorov. "Je dosť možné, že zo strany Izraela zlyhal komunikačný kanál. Ten má vytvorený s ruskou armádou, ktorá je dislokovaná v Sýrii, aby dopredu informoval o plánovaných útokoch a aby nedošlo k zbytočným stratám na ruskej strane. Podľa informácii, ktoré máme z ruskej strany, toto varovanie prišlo neskoro, respektíve iba minútu pred začatím útokov," povedal Krúpa.

Na druhej strane je však podľa neho "zarážajúce, že sa Rusko oháňa argumentáciou, že za tento útok môže Izrael, pretože sa jeho stíhačky schovávali za ruským prieskumným lietadlom". Myslí si, že sýrske vzdušné sily a protivzdušná obrana museli mať informáciu o prítomnosti ruského lietadla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok