Poslanci schválili novelu zákona, ktorá upraví činnosť jaslí

TA3 SITA
18.9.2018 17:39

Parlament schválil novelu zákona o sociálnych službách od poslankýň Aleny Bašistovej, Jany Vaľovej a Magdalény Kuciaňovej. Novelou zákona sa zmenia ustanovenia, ktoré upravujú činnosť jaslí, ako aj ustanovenia o podmienkach poskytovania finančnej podpory na spolufinancovanie vybraných druhov sociálnych služieb zo štátneho rozpočtu.

Poslanci schválili novelu zákona, ktorá upraví činnosť jaslí
TASR/Erika Ďurčová (ilu foto)

Kvalifikačné predpoklady

Schváleným návrhom sa upúšťa od povinnosti debarierizácie priestorov podľa vykonávacej vyhlášky k stavebnému zákonu u doterajších prevádzkovateľov bývalých „detských jaslí“. Ak novelu zákona podpíše prezident SR Andrej Kiska, bude účinná od 1. novembra tohto roka.

Novelou zákona sa upraví plnenie kvalifikačných predpokladov u opatrovateľov detí v jasliach. Tieto kvalifikačné predpoklady bude po novom spĺňať aj opatrovateľ detí, ktorý spĺňa požiadavku dosiahnutého stupňa vzdelania s iným odborným zameraním než je oblasť starostlivosti o dieťa, ale v čase uzatvárania pracovnoprávneho vzťahu s poskytovateľom tejto sociálnej služby nemá absolvovaný požadovaný akreditovaný kurz opatrovania detí. "Podmienkou je, aby začal navštevovať tento akreditovaný kurz do šiestich mesiacov od vzniku tohto pracovnoprávneho vzťahu a absolvoval ho do dvanástich mesiacov od vzniku tohto pracovnoprávneho vzťahu," uviedli poslankyne.

Jaslám tiež zrušia povinnosť

Zruší sa tiež povinnosť jaslí vrátiť rodičovi zaplatenú úhradu za poskytovanú sociálnu službu za čas neprítomnosti tohto dieťaťa v zariadení, s výnimkou úhrady za stravovanie v týchto zariadeniach. "Upustenie od povinnosti vracať sumu úhrady za neprítomnosť dieťaťa prispeje k stabilizácii finančného zázemia poskytovateľa služby, nakoľko náklady, ktoré mu vznikajú s prevádzkou zariadenia, bude môcť priebežne financovať," zdôvodňujú návrh predkladateľky.

V ustanoveniach o podmienkach spolufinacovania vybraných druhov sociálnych služieb sa zavedie inštitút oprávnenosti ministerstva práce rozhodnúť o odpustení zmeškania termínu podania žiadosti o poskytnutie finančného príspevku na spolufinancovanie sociálnej služby "Potreba zavedenia tohto mimoriadneho inštitútu vychádza z potreby ochrany prijímateľov sociálnych služieb v zariadeniach pred dôsledkami nedofinancovania im poskytovanej sociálnej služby," konštatuje sa v schválenom návrhu.

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh od poslanca Erika Tomáša, aby aj na konci tohto roka štát vyplatil časti penzistov tzv. jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok k vianočnému príspevku budú mať rovnako ako v predošlých štyroch rokoch penzisti, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do sumy 410,14 eura.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok