Kaliňák musí vysvetliť darovanú motorku, pred výbor sa postavia viacerí

TA3 TASR SITA
18.9.2018 14:06

Budú musieť vysvetľovať. Ministri Sólymos a Lajčák, exminister Kaliňák aj poslankyne Remišová a Ďuriš Nicholsonová. V majetkových priznaniach akosi pozabudli na časť svojich majetkov – napr. dom, chatu či luxusnú motorku. Hrozí im, že prídu najmenej o tri platy.

Motorka v múzeu

Podpredseda výboru Róbert Puci zo Smeru-SD Kaliňáka bránil, nevidel dôvod na konanie, no jeho návrh neprešiel. Zdôrazňoval, že ministrovi z emirátov nemal zrejme nikto čas vysvetľovať, že Kaliňák nemôže takýto dar prijať. Pripomenul, že exminister dar ani nevyužíva. "Motorka stojí v múzeu a neprijal ju ako dar, ktorý by využíval," povedal Puci na rokovaní výboru. Kaliňák podľa jeho slov nikoho nenavádzal, aby mu takýto dar dal, a keď ho dostal, postúpil ho múzeu dopravy. Puci sa nazdáva, že Kaliňák zákon o konflikte záujmov teda neporušil.

Ondrej Dostál z klubu SaS nesúhlasil s tým, aby sa konanie neotvorilo. "Myslím, že by sme konanie mali začať a dať pánovi Kaliňákovi priestor vyjadriť sa," povedal. Podobný názor mal aj Peter Kresák z Mosta-Híd a šéf výboru Vladimír Sloboda. "Nie sú mi známe všetky okolnosti poskytnutia daru a bol by som rád, keby sme otvorili konanie, vyžiadali si stanovisko a na základe neho prijali stanovisko," doplnil.

Nepriznaný obchodný podiel či chata

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie aj proti ministrovi životného prostredia Lászlóvi Sólymosovi, pretože v majetkovom priznaní neuviedol obchodný podiel v súkromnej spoločnosti. Výbor ho požiadal o vyjadrenie. Sólymos je spolumajiteľom firmy Slomik, ktorá sa venuje distribúcii športových odevov. Podľa zákona mal v majetkovom priznaní uviesť aj firmu, v ktorej je spoločníkom.

Na rokovaní výboru vysvetľovala svoju chybu v majetkovom priznaní podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. V majetkovom priznaní neuviedla, že vlastní chatu. „Nejdem sa vyviňovať. Urobila som chybu, ale mojím zámerom nebolo zatajiť chatu,“ povedala s tým, že chatou sa chváli aj na sociálnej sieti a teda ju netají. Výbor odsúhlasil, že proti podpredsedníčke parlamentu začína konanie a žiada ju o písomné vysvetlenie.

Remišová aj Lajčák

Róbert Puci (Smer-SD) navrhol, aby sa výbor zaoberal "vážnym porušením platnej legislatívy a klamstvom" poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO). Puci tak reaguje na zverejnené informácie o tom, že Remišová vo svojom majetkovom priznaní neuviedla rekreačnú chatu, ktorú vlastní v katastri Pribyliny (okres Liptovský Mikuláš), v chránenom vtáčom území. Výbor na základe Puciho návrhu začal konanie proti Remišovej.

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie proti ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru-SD), ktorý neuviedol v majetkovom priznaní podiel na rodinnom dome v obci Jarabina v okrese Stará Ľubovňa. Lajčák má podať výboru vysvetlenie. Začatie konania proti Lajčákovi navrhol Jozef Lukáč z OĽaNO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok