Podporujeme európsky projekt, uistil Danko diplomatov

TA3 TASR
18.9.2018 12:02

Predseda národnej rady Andrej Danko raňajkoval s diplomatmi zastupiteľských úradov členských štátov Európskej únie, ktorí pôsobia na území Slovenska. Stretnutie sa konalo pri príležitosti rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ. O pracovných raňajkách informoval komunikačný odbor parlamentu.

Podporujeme európsky projekt, uistil Danko diplomatov
SITA/Diana Černáková

Silná podpora európskeho projektu

Danko diplomatov uistil, že Slovensko zotrváva na svojej pozícii silnej podpory európskeho projektu. "Ako pomerne mladý a malý štát, čerpajúci však zo svojej bohatej histórie, veľmi dobre rozumieme zákonitostiam medzinárodných vzťahov. Uvedomujeme si tiež, akú vysokú hodnotu má pre nás spojenectvo a partnerská spolupráca, ktoré sa snažíme rovnomerne rozvíjať na všetky svetové strany," uviedol. Slovensko však podľa neho má vlastný názor, ktorý môže byť aj kritický a možno ho počuť, ak treba.

Diplomatov Danko tiež ubezpečil, že Slovensko sa chce zasadzovať za užšiu koordináciu a posilňovanie spolupráce v témach, v ktorých máme dostatočnú expertízu a skúsenosti. Slovensko podľa Danka získalo počas svojej európskej integrácie poznatky a chce prinášať podnety pre zaujímavé riešenia v rámci relevantných formátov pre Európsku úniu, jej členské štáty a partnerov v susedstve.

Rakúsko má plnú podporu Slovenska

Pripomína, že rakúske predsedníctvo sa venuje aj problematike subsidiarity v rozhodovacích procesoch na úrovni EÚ, s ktorým sa Slovensko stotožňuje. "V tejto súvislosti je dôležitá úloha národných parlamentov, ktoré musia aktívne, včas a zodpovedne vystupovať v procese tvorby európskych legislatívnych návrhov," uviedol šéf slovenského parlamentu.

Zdôraznil, že práve parlamenty sú zosobnením zastupiteľskej demokracie nielen na národnej, ale aj na európskej úrovni. "A v neposlednom rade piliermi legitimity Únie ako takej," doplnil s tým, že Rakúsko má plnú podporu Slovenska počas predsedníctva v Rade EÚ. "Sme pripravení na spoluprácu pri riešení aktuálnych otázok ako na bilaterálnej úrovni, tak aj na úrovni Vyšehradskej skupiny a nášho aktuálneho predsedníctva," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok