Ruské lietadlo zmizlo z radarov, osud posádky zatiaľ nie je známy

TA3 TASR
18.9.2018 07:40

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že počas náletov izraelskej armády na ciele v sýrskej provincii Lázikíja sa nad Stredozemným morom stratilo ruské vojenské lietadlo Il-20 so 14 vojakmi na palube. Informovala o tom agentúra TASS s tým, že osud ľudí na palube zatiaľ nie je známy.

Ruské lietadlo zmizlo z radarov, osud posádky zatiaľ nie je známy
SITA/AP

TASS spresnil, že k incidentu došlo v pondelok približne o 23.00 h moskovského času, keď sa lietadlo po svojej misii vracalo na ruskú leteckú základňu Humajmím. Spojenie s lietadlom sa prerušilo počas letu nad Stredozemným morom, vo vzdialenosti asi 35 kilometrov od pobrežia. Ministerstvo uviedlo, že stroj Il-20 zmizol z obrazoviek radarov počas útoku štyroch izraelských lietadiel F-16 na sýrske objekty v provincii Lázikíja.

Ministerstvo dodalo, že ruské radarové zariadenia na kontrolu vzdušného priestoru zaznamenali odpálenie rakiet z lokality, kde sa momentálne nachádza francúzska fregata Auvergne. Rezort dodal, že osud 14 vojakov, ktorí boli na palube ruského vojenského lietadla, je neznámy. Velenie základne Humajmím vydalo rozkaz na spustenie záchrannej a pátracej operácie.

Agentúra Interfax medzičasom informovala, že zdroje v americkom Pentagóne vyslovili predpoklad, že ruské lietadlo mohla nedopatrením zostreliť aj sýrska protivzdušná obrana, ktorá odrážala útok izraelských lietadiel. Zdroj dodal, že americké sily sa do operácie v provincii Lázikíja nezapojili. Velenie izraelskej armády zatiaľ zmiznutie ruského lietadla nekomentovalo, dodal TASS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok