Trump uvalil nové clá, Čínu chce potrestať za predátorské praktiky

TA3 TASR
18.9.2018 06:26

Obchodný spor medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta sa vyostruje. Spojené štáty americké uvalili na Čínu ďalšie dovozné clá v celkovej hodnote 200 miliárd dolárov. Peking okamžite zareagoval odvetnými opatreniami. Analytici varujú, že spomalenie medzinárodného obchodu môže viesť až ku globálnej recesií.

Od kabeliek až po bicyklové pneumatiky

Podľa vyhlásenia Trumpa budú nové clá spočiatku desaťpercentné, od 1. januára však narastú až na 25 percent. Očakáva sa, že výsledkom bude zdražovanie celej škály spotrebného tovaru, od kabeliek až po bicyklové pneumatiky.

Spojené štáty zaviedli už v júli 25-percentné dovozné clá na čínsky tovar v ročnej hodnote 50 miliárd dolárov, na čo Peking zareagoval odvetnými krokmi. Tie sú avizované aj v súvislosti s najnovším rozhodnutím Washingtonu, ktoré sa vzťahuje na dovoz v objeme predstavujúcom takmer 40 percent čínskeho tovaru predaného vlani do Spojených štátov.

Trump siahol po opatreniach proti Číne, aby ju potrestal za "predátorské taktiky", pomocou ktorých sa podľa neho snaží zaujať miesto Spojených štátov, pokiaľ ide o technologickú vyspelosť.

Čína pripravila odvetu

Čínske ministerstvo obchodu reagovalo na nové dovozné clá a oznámilo, že proti Spojeným štátom prijme odvetné opatrenia. Oznámenie Pekingu prišlo len niekoľko hodín po rozhodnutí Trumpa. Ako uviedlo čínske ministerstvo obchodu, s cieľom chrániť legitímne práva a záujmy Číny nemá Peking inú možnosť ako reagovať na rozhodnutie USA odvetnými opatreniami. Čína preto o niekoľko hodín oznámila, že uvalí odvetné clá na tovary z USA v hodnote 60 miliárd USD (51,41 miliardy eur). Clá začnú platiť 24. septembra a dotknú sa viac než 5000 amerických produktov. Americké burzy po oznámení prišli o časť predchádzajúcich ziskov.

Podľa čínskeho ministerstva rozhodnutie USA pokračovať v politike dovozných ciel okrem toho zvyšuje neistotu, čo sa týka vzájomných obchodných rokovaní. Peking dúfa, že USA pochopia negatívne dôsledky svojich rozhodnutí a svoje chovanie zmenia.

Podľa analytikov je však možné, že situácia sa ešte zhorší. Trump totiž po oznámení rozhodnutia uvaliť nové clá na čínsky tovar vyhlásil, že ak Čína prijme odvetné kroky voči americkým farmárom a podnikom, okamžite pristúpi k tretej fáze, ktorou sú dovozné clá na čínske produkty v ročnej hodnote 267 miliárd USD. To by znamenalo, že USA by už uvalili dovozné clá na všetok čínsky tovar, ktorý sa ročne do USA dovezie. Najnovšie dovozné clá na výrobky z Číny sa niektorých spotrebných tovarov netýkajú, ide napríklad o inteligentné hodinky od Apple či detské autosedačky. To ale prestane platiť, ak by USA pristúpili k dovozným clám aj na zvyšný tovar z Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok