Kim prijal prezidenta Muna, témou samitu zostáva denuklearizácia

TA3 TASR
18.9.2018 06:14

V Pchjongjangu sa začal samit lídrov Severnej a Južnej Kórey. Vodca KĽDR svojmu partnerovi zo Soulu poďakoval za to, že pomohol zlepšiť vzťahy jeho krajiny so Spojenými štátmi. Odborníci očakávajú, že stretnutie by mohlo priniesť uvoľnenie napätia na hranici medzi oboma štátmi.

Mun sa uklonil severokórejským civilistom

Najvyšší predstaviteľ Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a hosť zo Soulu sa vzájomne objali na pchjongjanskom medzinárodnom letisku Sunan, kam juhokórejská delegácia pricestovala v dopoludňajších hodinách miestneho času. Účastníkmi privítacieho ceremoniálu bol aj tisíce Severokórejčanov držiacich v rukách kvety, severokórejské zástavy a symboly opätovného zjednotenia Kórejského polostrova.

Kim a Mun s manželkami podávali ruky prítomným predstaviteľom a následne sledovali pochodujúcich príslušníkov severokórejskej čestnej stráže. Mun si tiež potriasol rukou so severokórejskými civilistami a hlboko sa pred nimi uklonil. Juhokórejský prezident pricestoval do Severnej Kórey na trojdňovú návštevu. S Kimom sa opäť stretne ešte v priebehu utorka, ako aj v stredu.

Príležitosť na zlepšenie vzťahov

Termín tretej tohtoročnej schôdzky Kima s Munom bol dohodnutý začiatkom septembra počas návštevy delegácie zo Soulu v Pchjongjangu. Severokórejské vedenie označilo najnovší samit za významnú príležitosť na "ďalšie urýchlenie vývoja" v medzikórejských vzťahoch.

Mun odletel v utorok do Pchjongjangu spolu s približne 150 predstaviteľmi z oblastí obchodu, zábavného priemyslu či športu. Časť juhokórejskej delegácie sa však vydala do Pchjongjangu už v predstihu pozemnou trasou. Kim a Mun sa stretávajú tretíkrát od nástupu juhokórejského prezidenta do funkcie v máji 2017. Prvýkrát sa tak stalo 27. apríla, druhýkrát 26. mája tohto roku. Obe doterajšie stretnutia sa konali v pohraničnej dedine Pchanmundžom.

Kľúčovou témou zostáva denuklearizácia

Na predošlých samitoch s Munom, ako aj na júnovom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Singapure vyjadril Kim želanie dosiahnuť úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova. Tá bude jednou z kľúčových tém aj na samite v Pchjongjangu. Výsledok sa však podľa Soulu nedá predpovedať a jasné nie je ani to, či bude podpísaná záverečná deklarácia.

Medzikórejský samit v Pchjongjangu má byť zameraný na tri okruhy otázok - prvým je zlepšenie a rozvoj vzťahov medzi oboma Kóreami, druhým sprostredkovanie a podpora rokovaní o denuklearizácii Kórejského polostrova medzi KĽDR a USA a tretím znižovanie vojenského napätia v regióne. Časť summitu v Pchjongjangu bude naživo vysielaná aj v Soule. Pôjde o prvý prípad, keď budú juhokórejské médiá týmto spôsobom pokrývať udalosť v KĽDR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok