Sýriou otriasli výbuchy, podľa štátnych médií útočil opäť Izrael

TA3 TASR
18.9.2018 00:22

Silné výbuchy otriasli západosýrskou provinciou Lázikíja, kde podľa štátnych médií podnikol Izrael útok na jeden z miestnych priemyselných objektov. V prípade potvrdenia tejto informácie by išlo v Sýrii už o druhý podobný incident od soboty, keď údajne izraelské sily vypálili rakety na medzinárodné letisko pri Damasku.

Sýriou otriasli výbuchy, podľa štátnych médií útočil opäť Izrael
SITA/AP (ilu)

Výbuchy trvali pol hodiny

Sýrska štátna televízna stanica al-Ichbáríja informovala, že výbuchy v Lázikíji sa ozývali takmer pol hodiny. Odvysielala tiež zábery jasných zábleskov na oblohe. Podľa citovaného vyhlásenia nemenovaného vojenského predstaviteľa sýrska protivzdušná obrana zachytila rakety vypálené z mora smerom k mestu Lázijíka, ktoré je správnym centrom rovnomennej provincie. Zatiaľ nie je známe, že by si útok vyžiadal nejaké obete.

Výbuchy v Lázikíji zaznamenala aj mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii, podľa ktorej mohol byť terčom útoku muničný sklad v areáli štátneho technicko-priemyselného inštitútu. Dodala, že nie je jasné, či tento sklad slúžil iránskym alebo sýrskym silám. Irán v sýrskej vojne podporuje armádu podliehajúcu vláde v Damasku.

Izrael varoval pred použitím sily

Terčom sobotňajšieho raketového útoku pri sýrskom hlavnom meste mal byť podľa SOHR takisto sklad so zbraňami určenými pre sily Iránu alebo libanonskej organizácie Hizballáh. Ďalšie útoky boli hlásené 4. septembra z provincií Tartús a Hamá.

Izrael svoje vojenské zásahy na území Sýrie priznáva len zriedkavo, v minulosti však varoval, že použije vojenskú silu, aby zamedzil dodávkam zbraní pre svojich nepriateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok