S Českom budeme viac spolupracovať aj pri výzbroji armád

TA3 TASR
17.9.2018 16:31

Slovenská a Česká republika by mali v budúcnosti viac spolupracovať pri výzbroji svojich armád s využitím produktov zbrojného priemyslu, ktoré ponúka druhá krajina. Po spoločnom rokovaní to oznámili premiéri oboch krajín Peter Pellegrini a Andrej Babiš. O tejto otázke budú premiéri a ministri obrany SR a ČR konkrétnejšie rokovať 1. októbra na brnenskom strojárenskom veľtrhu.

Nadviazať na tradíciu

Podľa Pellegriniho v rámci modernizácie oboch armád sú oblasti, kde je vhodné nadviazať na tradíciu českého a slovenského zbrojárskeho priemyslu. "Je účelné, aby tie miliardy eur, ktoré budeme vynakladať v nasledujúcich rokoch, čo najviac podporili domáci priemysel, či už slovenský alebo český. Myslím si, že ten priestor je tu enormný. Dohodli sme sa, že sa budeme intenzívne informovať o každom jednom tendri a obstarávaní o dozbrojení armády, kde by sme mohli intenzívnejšie spolupracovať," povedal Pellegrini na tlačovej konferencii. Mohlo by pritom podľa neho ísť aj o širšiu výmenu produktov v rámci krajín Vyšehradskej štvorky.

"Dohodli sme sa, že by sme sa v rámci brnianskeho veľtrhu 1. októbra stretli na úrovni premiérov, ministrov obrany a generálneho štábu našich armád, aby sme diskutovali o tom, kto do čoho chce investovať," povedal Babiš. Spoluprácu v armáde označil za jednu z kľúčových oblastí a možnosť na zvyšovanie vzájomného obchodu. Spomenul, že v ČR sa vyrábajú bojové vozidlá, Slovensko ponúka napríklad húfnice Zuzana. Aj podľa neho ide aj o tému v rámci V4.

Predmetom stretnutia boli tiež európske témy v súvislosti s neformálnym vrcholným samitom EÚ, ktorý sa bude konať v Salzburgu. Obe krajiny si potvrdili zhodné postoje v oblasti európskeho rozpočtu a migrácie. Podľa Pellegriniho sa s partnerom zhodli na jasnom odmietnutí krátenia kohéznej politiky, ktorá má zmierňovať regionálne rozdiely, keďže tie v oboch krajinách pretrvávajú.

Babiš potvrdil kritický postoj k posilňovaniu agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex. Vníma ju ako zbytočné vytváranie paralelných štruktúr, keďže krajiny ako Španielsko, Taliansko, Grécko či Malta majú vlastnú národnú ochranu hraníc, ktorá by mala byť posilnená.

Pellegriniho kritika zamrzela

Pellegrini reagoval aj na vyjadrenia slovinského premiéra Marjana Šarca, ktorý podľa medializovaných informácií kritizoval migračnú politiku V4. Predseda vlády SR povedal, že slová slovinského premiéra ho mrzia a vníma ich skôr ako unáhlené vyjadrenie novozvoleného premiéra, ktorý potreboval vyjadriť nejakým spôsobom svoje medzinárodné vnímanie.

"Nech každý premiér hovorí o tom, čo chce robiť vo svojej krajine, a nech sa zdrží komentovania inej krajiny, lebo to sa nepatrí. A ak máme navzájom nejaké problémy, vieme si ich povedať aj medzi štyrmi očami na bilaterálnych rokovaniach," konštatoval.

V poradí šieste spoločné rokovanie vlád SR a ČR sa konalo v budove košickej historickej radnice. Témou boli aj spoločné podujatia pri príležitosti významných tohtoročných výročí, a to 100 rokov od vzniku Československa, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia samostatnosti oboch republík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok