Samit dvoch Kóreí sa blíži, hlavnou témou bude denuklearizácia

TA3 TASR
17.9.2018 12:24

Už sa zajtra začne tretí kórejský summit za uplynulé mesiace. V Pchjongjangu sa stretne juhokórejský prezident so severokórejským vodcom. Hlavnými témami rokovaní má byť jadrové odzbrojenie KĽDR a mier v regióne. Mnohí Juhokórejčania ale obnovovanie vzťahov medzi krajinami vnímajú opatrne.

Výsledok sa nedá predpovedať

"Len nedávno sa stala denuklearizácia položkou programu rozhovorov medzi Severom a Spojenými štátmi... Teraz je denuklearizácia kľúčovou otázkou (na medzikórejskom summite)," píše sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie zverejnenom deň pred začiatkom trojdňovej cesty Mun Če-ina do Severnej Kórey.

Výsledok summitu sa však podľa prezidentskej kancelárie nedá predpovedať. Zatiaľ nie je známe ani to, či sa vrcholná schôdzka skončí podpísaním záverečnej deklarácie. Mun Če-in odletí do KĽDR na čele 200-člennej delegácie z vojenskej leteckej základne pri Soule o 08.40 h miestneho času. Do severokórejskej metropoly Pchjongjang má doraziť o 10.00 h.

Tri hlavné okruhy otázok

Prvé stretnutie oboch lídrov sa uskutoční krátko nato, po ňom bude nasledovať oficiálna uvítacia večera organizovaná Kim Čong-unom. Obaja politici sa stretnú aj v stredu. Summit bude zameraný na tri okruhy otázok. Prvým je zlepšenie a rozvoj vzťahov medzi oboma Kóreami, druhým  sprostredkovanie a podpora rokovaní o denuklearizácii Kórejského polostrova medzi KĽDR a USA a tretím znižovanie vojenského napätia v regióne.

Časť medzikórejského summitu v Pchjongjangu bude naživo vysielaná aj v Soule. Pôjde o prvý prípad, čo budú juhokórejské médiá týmto spôsobom pokrývať udalosť v KĽDR.Kim Čong-un a Mun Če-in sa stretnú tretíkrát od nástupu juhokórejského prezidenta do funkcie v máji 2017. Prvýkrát sa tak stalo 27. apríla, druhýkrát 26. mája tohto roku. Obe stretnutia sa konali v pohraničnej dedine Pchanmundžom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok