Opozícia trvá na voľbe ústavnou väčšinou, Kollár pripúšťa kompromis

TA3 SITA TASR
17.9.2018 12:50

Opozícia by sa mala podieľať na voľbe ústavných sudcov a strany SaS a OĽaNO chcú trvať na tom, aby za kandidátov zahlasovala ústavná väčšina, teda 90 poslancov. Prezradili to po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Sme rodina Borisa Kollára pripúšťa aj určitý kompromis.

Opozícia trvá na voľbe ústavnou väčšinou, Kollár pripúšťa kompromis
SITA/Diana Černáková

90 či 76 potrebných hlasov?

„Pri voľbe ústavných sudcov sa musí zabezpečiť väčšinový názor parlamentu, aby sa nestalo, že vládna koalícia si zvolí všetkých 18 sudcov,“ vyhlásil šéf SaS Richard Sulík. S touto podmienkou súhlasia aj ostatné opozičné strany, ktorých predstavitelia sa stretli s prezidentom. Eduard Heger z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti zdôraznil, že voľba ústavnou väčšinou zabezpečí, aby nebol ústavný súd straníckou organizáciou a nezaručoval vláde beztrestnosť. Koalícia podľa neho zatiaľ neukázala ochotu rokovať o kandidátoch, čo podľa neho ukazuje, že sa nechce dohodnúť. Opozícia tiež navrhuje, aby sa skrátil cyklus striedania ústavných sudcov v ich funkcii.

Kým SaS a OĽaNO trvajú na tom, aby sa ústavní sudcovia volili ústavnou väčšinou, ďalšia opozičná strana, Sme rodina, pripúšťa aj určitý kompromis. "Vieme si predstaviť, že v druhom kole by na voľbu ústavných sudcov stačilo 76 hlasov," vyhlásili Boris Kollár s Milanom Krajniakom po rozhovore s kiskom.

Musia zvoliť 18 kandidátov a vymenovať deväť

Prezident Kiska pozval zástupcov parlamentných politických strán na diskusiu o Ústavnom súde SR. V pondelok sa stretol so zástupcami opozície, politikov koaličných strán si pozval na štvrtok. Parlament na súčasnej schôdzi rokuje aj o novele ústavy a zákone o ústavnom súde, ktoré majú zmeniť pravidlá voľby ústavných sudcov.

V priebehu jesene musí Národná rada SR zvoliť 18 kandidátov, z ktorých prezident následne vymenuje deväť. Zmeniť spôsob výberu sudcov sa zaviazala vláda vo svojom Programovom vyhlásení a odporučila nám to aj Benátska komisia. Prezident sa pritom v minulosti vyjadril, že návrh o voľbe ústavných sudcov z dielne ministerstva spravodlivosti považuje za podpriemerný. Poslanci v stredu minulý týždeň posunuli legislatívu do druhého čítania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok