Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lexus zavádza prvé digitálne bočné zrkadlá pre sériový model ES

Lexus zavádza prvé digitálne bočné zrkadlá pre sériový model ES
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Koncepty automobilov už niekoľko rokov naznačujú používanie elektronických digitálnych bočných spätných zrkadiel, no až spoločnosť Lexus sa odvážila ich zabudovať do sériovo vyrábaných vozidiel. Vďaka tomu už v roku 2019 bude mať model automobilu Lexus ES ako prvý na svete bočné zrkadlá, ktoré majú kameru namiesto skla.

Inštaláciou digitálnych bočných zrkadiel s kamerami poskytnú vozidlá Lexus svojim vodičom jasnejší pohľad na okolie vozidla. Zrkadlá s názvom Digital Outer Mirrors majú zhruba polovičnú výšku klasického bočného zrkadla a na ich prednej strane sa nachádzajú LED smerové svetlá. Tvar zrkadiel údajne znižuje hromadenie dažďových kvapiek a snehu a vodičovi nezavadzajú vo výhľade.

Automobilka Lexus bude na model automobilu Lexus ES pre rok 2019 montovať digitálne bočné zrkadlá s kamerami.

Kamery v zrkadlách prenášajú obraz na 5 palcové obrazovky, ktoré sú umiestnenie v interiéry vozidla na predných stĺpikoch z vnútornej strany pri každom bočnom zrkadle. Obrazovky ukazujú vodičovi výstup z kamier, pričom zábery sú rozšírené o také veci, ako je upozornenie na slepý uhol, identifikáciu objektu, či dokonca zelené svetlo, ktoré vodičovi dá vedieť, že sa môže bezpečne zaradiť. Kamery sa využijú aj počas cúvania a na displeji sa zobrazia čiary, ktoré vodičovi pomôžu určiť bezpečnú vzdialenosť.

Kamery prenášajú obraz z bočných zrkadiel na 5 palcové obrazovky v interiéry vozidla.

Zábery z kamery by mali ponúknuť širšie zorné pole ako v prípade bežných bočných zrkadiel. No na druhú stranu je vidieť, že je to ranná implementácia a digitálne bočné zrkadlá budú k dispozícii zatiaľ len v Japonsku. Keď sa táto technológia masovo ujme, mala by sa čoskoro dostať aj na iné trhy. Určite sa v budúcnosti ešte popracuje aj na zmenšení zrkadiel a lepšej integrácii displejov v interiéri vozidla. A uvidíme s akým podobným riešením prídu iní výrobcovia automobilov.

Kamery sa využijú aj počas cúvania a na displeji sa zobrazia čiary, ktoré vodičovi pomôžu určiť bezpečnú vzdialenosť.