Videl Kuciakovu vraždu? Zverejnili podobu muža z miesta činu

TA3 TASR SITA
17.9.2018 13:08

Úrad špeciálnej prokuratúry informoval o aktuálnom stave vyšetrovania v prípade úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Tá otriasla Slovenskom a vyvolala masové protesty, ktoré viedli k rekonštrukcii vlády i vedenia policajného zboru.

Kto sa pohyboval pri mieste vraždy?

Aký posun teda nastal vo vyšetrovaní? Bolo vykonaných päť obhliadok miesta činu, štyri domové prehliadky a bolo zadržaných sedem osôb, ktorých však neskôr pre nedostatok dôkazov prepustili, uviedol dozorujúci prokurátor odboru všeobecnej kriminality. V prípade vypočuli viac ako 200 osôb, pokračoval prokurátor s tým, že vyhotovili aj množstvo záznamov.

ssssssssssssssss_7f000001-a635-74d5.jpg

V prípade pokračuje aj medzinárodná spolupráca, prokurátor sa k nej však nechcel bližšie vyjadrovať. "Vyšetrovanie prebiehalo v dvoch rovinách," uviedol prokurátor. Prvá chcela dosiahnuť vypátranie vraha, druhá motív a objednávateľa. Na začiatku bolo približne 30 verzií toho, prečo sa vražda mala odohrať. Bolo preukázané, že dôvodom vraždy bola Kuciakova novinárska práca. Momentálne sa vyšetrovatelia zameriavajú na dva okruhy jeho práce.

V okolí miesta činu sa počas vraždy mohla pohybovať "doposiaľ nestotožnená osoba", ktorá by podľa prokuratúry mohla vniesť viac svetla do toho, čo sa stalo. Zverejnili aj identikit neznámeho muža a vyzvali ho, aby sa prihlásil na príslušných úradoch - priamo na ÚŠP v Pezinku, alebo na Národnej kriminálnej agentúre, národnej protizločineckej jednotke."Nie sme v štádiu, že by sme mali konkrétnych páchateľov," priznal na záver prokurátor.

Zaoberal sa prepojením mafie a politiky

Investigatívny novinár Kuciak sa pred brutálnou popravou zaoberal prepojeniami vysokých miest politiky a organizovaného zločinu. Na mušku si bral napríklad kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera či talianske rodiny z východného Slovenska, údajne napojené na organizovaný zločin vo svojej domovine.

Kuciak písal, že na východe Slovenska, vo vzájomnej koordinácii a spolupráci, fungujú zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. Okrem Vadalovcov a Cinnanteovcov ide o rodiny Rodovcov a Catroppovcov. Ich hlavným slovenským biznisom sa stalo poľnohospodárstvo. "Vlastnili alebo dodnes vlastnia niekoľko desiatok firiem. Ich majetok sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií," informoval Kuciak. Skloňovali sa však aj iné skupiny, ktoré by mohli mať záujem odstrániť ho - drogový gang zo západnej európy či justičná mafia.

Reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho priateľku našli zastrelených vo Veľkej Mači. Úkladná vražda reportéra pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou činnosťou, informoval krátko po čine vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar. Po príchode hliadky na miesto bolo cez okno vidieť ležiace telo. Po tom, ako policajti zavolali záchranné zložky, vošli do domu. Našli dve telá so strelnými ranami - Kuciaka a Kušnírovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok