Rokovanie NR SR: o úveroch na bývanie i obedoch zadarmo

TA3 SITA
17.9.2018 08:35

Druhý týždeň rokovania 34. schôdze NR SR sa začínal neštandardne už o 10:00. Dohodli sa na tom poslanci parlamentu s tým, že hlasovať o prerokovaných návrhoch zákonov budú v utorok o 17:00.

Hlasovať budú až v utorok

Pondelkové rokovanie by mali poslanci začať návrhom novely zákona o úveroch na bývanie z dielne hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a následne by mali rokovať o ďalších poslaneckých návrhoch. Cieľom predloženého návrhu zákona o úveroch na bývanie je zatraktívnenie tzv. hypotekárnych prázdnin pomocou viacerých opatrení. Tiež budú diskutovať o tom, aby mali deti v školách a škôlkach obedy zadarmo, ako aj o iných sociálnych opatreniach.

Napriek tomu, že poslanci začnú piaty deň rokovania aktuálnej schôdze, z viac ako 90 bodov programu prerokovali približne polovicu. V piatok o prerokovaných návrhoch nehlasovali a rovnako tomu bude aj dnes. Hlasovanie ich čaká v utorok o 17:00 a po tomto hlasovaní snemovňa otvorí rokovanie o návrhu novely zákona o politických stranách z dielne Slovenskej národnej strany, ktorá má určiť limity na počet členov strán a upraviť fungovanie politických subjektov.

Na minulotýždňovom rokovaní parlamentného ústavnoprávneho výboru sa podarilo nezaradenému poslancovi Miroslavovi Beblavému presadiť, aby mohli byť členmi politickej strany všetci občania Slovenskej republiky, teda aj tí, ktorí žujú v zahraničí. Podľa návrhu novely Slovenskej národnej strany by každá strana mala mať tiež revíznu rozhodcovskú komisiu.

Diskusia o pálení alkoholu

Ministerstvo hospodárstva SR by malo mať možnosť poskytovať dotácie aj pre oblasť elektromobility. Taktiež by mali po novom mať prístup k dotáciám na obnoviteľné zdroje energií malé a stredné podniky, ako aj samosprávy. Parlament sa bude vládnym návrhom novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MH zaoberať v stredu o 09:00. V stredu rovnako poslanci prerokujú veľkú vládnu novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií a vysoko účinnej kombinovanej výroby.

Streda bude patriť aj diskusii o pálení alkoholu. Strana Most-Híd chce svojím návrhom novely zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh a o spotrebnej dani z alkoholických nápojov zabrániť nelegálnemu páleniu alkoholu, ktoré je na Slovensku v tichosti tolerované. Zároveň ľuďom dáva možnosť legálnej výroby alkoholu v malom množstve pri splnení niekoľkých podmienok a štát nepríde o dane, ktoré dnes dostáva z pestovateľských páleníc.

Parlament bude hlasovať v prvom čítaní o návrhu ústavného zákona, ktorým sa má zaviesť strop na dôchodkový vek. Legislatívny návrh zákonodarcov za Smer-SD obsahuje aj ustanovenia o tom, že primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia, ako aj o tom, že štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok. Vek odchodu do dôchodku návrh ústavného zákona ohraničuje 64 rokmi. Každý, kto vychoval dieťa, má mať právo na primerané zníženie maximálneho penzijného veku, a to „za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok