Ľuďom v reštaurácii prišlo zle. Vypukla panika, v hre bol novičok

TA3 TASR
16.9.2018 23:54

Polícia v grófstve Wiltshire na juhozápade Anglicka vylúčila, že by dve osoby, ktorým prišlo zle v jednej z reštaurácií v meste Salisbury, prišli do styku s nervovoparalytickou látkou novičok.

Ľuďom v reštaurácii prišlo zle. Vypukla panika, v hre bol novičok
SITA/AP

Vyšetrovanie pokračuje

"Môžeme teraz potvrdiť, že nič nenasvedčuje tomu, že tou látkou je novičok... V tejto chvíli stále nevieme, či bol spáchaný trestný čin a vyšetrovanie preto pokračuje," citovala televízia Sky News z vyhlásenia hovorkyne miestnej polície.

Dvaja z hostí talianskej reštaurácie Prezzo - muž-štyridsiatnik a žena-tridsiatnička - sa sťažovali na zdravotné ťažkosti, na čo boli o 18.45 h miestneho času privolaní zdravotníci, policajti, ako aj špecialisti na zaobchádzanie s nebezpečnými látkami. Hovorkyňa oblastnej zdravotnej služby uviedla, že obaja pacienti zostali pri vedomí a ošetrovali ich priamo na mieste. Neskôr boli prevezení na pozorovanie do nemocnice.

Jeden z dvojice je Rus

Televízia Sky News predtým s odvolaním sa na bližšie nešpecifikovaný zdroj uviedla, že jeden z hospitalizovanej dvojice je občan Ruskej federácie. Polícia medzičasom zrušila väčšinu bezpečnostných opatrení v okolí reštaurácie. Tá však bude zatvorená dovtedy, kým vyšetrovatelia neukončia svoju prácu.

V Salisbury otrávili začiatkom marca novičkom bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Obaja tento útok prežili. Reštaurácia Prezzo sa nachádza približne 320 metrov od stravovacieho zariadenia Zizzi, ktoré navštívili Skripaľovci predtým, ako ich našli vo vážnom stave na lavičke v miestnom parku. Tej istej látke mala byť koncom júna vystavená aj dvojica Britov v neďalekom meste Amesbury. Túto otravu však neprežila 44-ročná Dawn Sturgessová, ktorá zomrela po hospitalizácii v Salisbury. Otravu Skripaľovcov Británia pripisuje agentom ruskej vojenskej rozviedky GRU, čo však Moskva odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok