Z hurikánu je tlaková níž. V USA očakávajú tornáda a záplavy

TA3 TASR
16.9.2018 16:15

Tropická búrka Florence, ktorá zasiahla ako hurikán východné pobrežie USA, zoslabla na tropickú tlakovú níž. Očakávajú sa však záplavy v Severnej aj Južnej Karolíne.

Z hurikánu je tlaková níž. V USA očakávajú tornáda a záplavy
SITA/AP

Hrozia povodne aj tornáda

Národné stredisko pre hurikány uviedlo, že v Severnej Karolíne pretrvávajú mohutné dažďové zrážky a ich efekt môže byť "katastrofický". Na západe Severnej Karolíny je zvýšené riziko zosuvov pôdy. Stále hrozia aj tornáda, ale rýchlosť vetra sa bude v nasledujúcich dňoch znižovať.

Podľa meteorológov sa lejaky očakávajú začiatkom týždňa v častiach Západnej Virgínie a na stredozápade Virgínie. V oboch štátoch tiež hrozí riziko náhlych záplav a rozvodnených riek.

V nedeľu ráno miestneho času sa Florence nachádzala približne 35 kilometrov od mesta Columbia v Južnej Karolíne. Sprevádzal ju vietor s rýchlosťou 55 kilometrov za hodinu a pohybovala sa rýchlosťou 13 kilometrov za hodinu smerom na západ.

Trump vyhlásil stav katastrofy

Podľa televízie CNN si Florence zatiaľ vyžiadala najmenej 13 ľudských životov. Udrela na pevninu v piatok ako hurikán prvej kategórie a spôsobila výpadok elektrickej energie pre 796.000 odberateľov v Severnej a Južnej Karolíne.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v štáte Severná Karolína stav katastrofy. Rozhodnutie prezidenta umožní čerpať prostriedky z federálnych zdrojov na pomoc obyvateľom postihnutých okresov. Súčasťou tejto pomoci môžu byť príspevky na dočasné ubytovanie a opravy domov, ako aj nízkoúrokové pôžičky na pokrytie straty nepoisteného majetku a iné programy pre jednotlivcov i podniky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok