Minister obrany priblížil vyzbrojenie vrtuľníkov i projekt 8x8

TA3 SITA TASR
16.9.2018 14:03

Vrtuľníky UH-60M Black Hawk budú v krátkom čase vyzbrojené tak, aby mohli plniť všetky úlohy. V našej diskusnej relácii V politike to uviedol minister obrany Peter Gajdoš. „Bol podpísaný dodatok k zmluve a v krátkom čase budú doplnené o guľomety a ďalšiu výbavu,“ spomenul.

Obrana vzdušného priestoru

Ministerstvo obrany SR analyzuje, ako bude zabezpečená obrana vzdušného priestoru SR po roku 2019. V hre sú dve možnosti, a to pokračovať v abonentskej zmluve pre ruské stíhačky Mig-29, alebo zabezpečiť slovenský vzdušný priestor iným členským štátom NATO. V našej nedeľnej diskusnej relácii to uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

Abonentská zmluva pre stíhačky Mig-29 je platná do roku 2019 a prvé nové stíhačky F-16 by mali podľa ministra na Slovensko prísť až začiatkom roka 2023. Rezort obrany tak musí riešiť, ako bude medzitým zabezpečená obrana vzdušného priestoru. "Pripravím informáciu do vlády a Bezpečnostnej rady SR, akým spôsobom po roku 2019 do roku 2023 bude táto obrana zabezpečená," vyhlásil Gajdoš s tým, že obe možnosti analyzujú. Všetko má však podľa neho svoje pozitíva i negatíva.

Najdrahšie lietajúce autobusy?

Poslanec Národnej rady SR Milan Krajniak uviedol, že ak by ďalšie využívanie stíhačiek Mig-29 stálo rovnakú sumu, za akú by Slovensko mal brániť iný štát, rozhodlo by sa pre Mig-29. "Lebo tie nejakú hodnotu predsa len majú a aj po roku 2023 majú spôsobilosť byť ďalej bojaschopné. Bola by škoda o tú spôsobilosť prísť," skonštatoval. Poslanec zároveň upozornil, že jedna stíhačka F-16 je v hodnote troch nových okresných nemocníc. Od ministerstva obrany však nepočul jasné vysvetlenie, prečo ich Slovensko potrebuje 14.

"Ide o to, či taký štát ako je Slovensko, si môže dovoliť takú drahú hračku," podotkol Krajniak. Pri nákupoch v armáde mu totiž chýba koncepcia. Poukázal pritom na nové vrtuľníky Black Hawk. Slovensko ich podľa jeho slov kúpilo "holé", bez jedného guľometu. "Máme najdrahšie lietajúce autobusy v strednej Európe, nevedia sa brániť proti ničomu," povedal Krajniak.

Zapojenie domáceho priemyslu

V tejto súvislosti minister zdôraznil, že rezort obrany postupuje pri modernizácii v zmysle Dlhodobého plánu rozvoja obrany, ktorý zohľadňuje reálne požiadavky vojakov a aktuálne ekonomické ukazovatele. „V každom prípade našim zámerom je do modernizačných procesov v maximálnej možnej miere zapojiť domáci obranný priemysel. Samozrejme, pri projektoch akým je nákup stíhacích lietadiel F-16 nehovoríme o výrobe, sú však rokovania medzi výrobcom a štátnymi Leteckými opravovňami Trenčín o servisnej podpore,“ zhrnul šéf rezortu obrany.

V ďalšom postupe pri projekte 8x8 šéf rezortu obrany poznamenal, že materiál, ktorý predloží Bezpečnostnej rade a vláde bude obsahovať rozklad ceny, ale aj údaje, ktoré slovenské spoločnosti by mohli na projekte ďalej participovať. O konkrétnych firmách sa rozhodne v zmysle zákona o verejnom obstaraní. „Tu pripomínam, že v prvom rade je našou povinnosťou zabezpečiť vlastnú obranu, ale takisto musíme plniť naše zahraničné záväzky,“ dodal Gajdoš.

Témou diskusie boli aj opatrenia rezortu obrany voči zoskupeniu Slovenskí branci, vo veci ktorých podal rezort podnet na Generálnu prokuratúru SR. „Za obranu Slovenskej republiky zodpovedajú v zmysle platnej legislatívy ozbrojené sily a nie samozvané militantné organizácie,“ zdôraznil minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok