Osud ich spojil. Mamy hendikepovaných detí založili združenie

TA3 TASR
16.9.2018 10:35

Mamy hendikepovaných detí z Námestova sa rozhodli pomáhať ďalším rodinám v podobnej situácii a založili občianske združenie Mamy deťom. Pomáhajú deťom zabezpečovať základné potreby, školské pomôcky, rehabilitáciu a ďalšie potrebné veci.

Osud ich spojil. Mamy hendikepovaných detí založili združenie
TASR/Radovan Stoklasa (ilu foto)

"Liečba v Adeli medical centre Piešťany, ktorá trvá dva týždne, stojí 3078 eur bez ubytovania a stravy. Snom každého rodiča hendikepovaného dieťaťa je aspoň raz rehabilitovať v tomto centre. Je to najlepšie, čo na Slovensku máme," hovoria zakladateľky združenia. Centrum a mnohé iné formy rehabilitácie zdravotné poisťovne nefinancujú alebo financujú len čiastočne. "Predstavte si rodinu, ktorá žije so slovenského platu, kde robí iba otec, lebo mama sa stará 24 hodín denne o svoje choré dieťa. Takúto liečbu si nikdy nemôžu dovoliť," konštatujú mamy z OZ.

Upozornili, že človek, ktorý sa stará o nezvýhodneného člena rodiny, dostáva od štátu 369 eur, pričom rodičia hendikepovaných detí často nemôžu pracovať, lebo cez deň nemajú kam dať svoje dieťa. "Tieto deti však dýchajú cez hadičku v hrdle, majú plienky alebo mentálny hendikep. Kto zamestná matku hendikepovaného dieťaťa, ktorá môže pracovať štyri hodiny denne? S dieťaťom, ktoré je stále choré, na rehabilitácii či v nemocnici? Ak matka pracuje, znížia jej opatrovateľský príspevok, aby náhodou nemala priveľký príjem," doplnili mamy z občianskeho združenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok