Tajfún Mangkhut po Filipínach pustošil Čínu, evakuovali milióny ľudí

TA3 TASR
16.9.2018 18:24

Tajfún Mangkhut, ktorý udrel na južnú Čínu, si zatiaľ vyžiadal najmenej štyri ľudské životy v provincii Kuang-tung. Troch ľudí zabili padajúce stromy v meste Kuang-čou. Ďalšia osoba prišla o život po tom, ako sa zrútila budova v meste Tung-kuan.

Kasína zavreli po prvý raz

V Macau po prvý raz uzavreli kasína a v Hongkongu úrady varovali ľudí, aby nechodili do prístavu Victoria Harbour, kde vlny bičovali nábrežie spevnené vrecami s pieskom. Mangkhut prešiel nad pevninu v meste Tchaj-šan v Kuang-tungu, sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 162 kilometrov za hodinu.

Z regiónu už hlásili viac než 100 zranených, keď silný vietor vyvracal stromy, rozbíjal okná, strhával strechy a celé ulice i oblasti zaplavila voda miestami vysoká po pás, uviedol denník South China Morning Post. V Hongkongu, v ktorého okolí sa podľa správ hladiny zdvihli až o tri metre, ostalo v dôsledku poškodených vedení 7000 ľudí bez elektriny.

Región čaká vážna skúška

Tajfún narušil aj dopravu. Zrušené boli stovky letov a v provinciách Kuang-tung a Chaj-nan zrušili prevádzku všetkých rýchlovlakov i niektoré ďalšie železničné spojenia. Čínske úrady varovali, že Mangkhut môže byť najsilnejším tajfúnom v krajine v tomto roku, a vydali pred ním červenú výstrahu najvyššieho stupňa.

Podľa štátneho meteorologického ústavu bude zasiahnutý husto obývaný región vystavený "vážnej skúške", pričom úrady by sa mali pripraviť na možné pohromy. Tajfún Mangkhut sprevádzaným silným vetrom a lejakmi predtým vyčíňal na Filipínach, kde si vyžiadal najmenej 64 mŕtvych, pričom ďalšie desiatky ľudí pravdepodobne zahynuli pri zosuve pôdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok