Fotogaléria: Známy slovenský raper pomáhal v Južnom Sudáne

TA3 TASR
13.9.2018 12:39

Raper Vec, vlastným menom Branislav Kováč, prijal výzvu humanitárnej organizácie Magna. Pridal sa k Magna zdravotnému tímu a pomáhal liečiť deti v Južnom Sudáne. Po niekoľkých dňoch to vzdal a priznal, že ide o ťažkú drinu. Bude im pomáhať naďalej, ale zo Slovenska.

Fotogaléria: Známy slovenský raper pomáhal v Južnom Sudáne
SITA/MAGNA

Pomáhal v utečeneckom tábore

Magna oslovila slovenské osobnosti, aby radikálne zmenili svoj život a išli pomáhať liečiť deti do krízových oblastí sveta. Chcela tým poukázať na náročné podmienky a nebezpečnú, ale dôležitú prácu humanitárnych pracovníkov. Väčšina osobností to nedala, ale Vec sa rozhodol, že to skúsi. Raper strávil s Magna zdravotným tímom v Južnom Sudáne niekoľko dní a pomáhal liečiť deti a ich matky v utečeneckom tábore v okolí hlavného mesta Juba.

"Už päť rokov státisíce detí so svojimi rodinami v Južnom Sudáne čelia následkom brutálneho konfliktu a sú bez prístupu k zdravotnej starostlivosti. Magna bola jednou z prvých organizácií, ktorá tu začala pôsobiť. Aj napriek zlej bezpečnostnej situácii v krajine dodnes poskytuje zdravotnú pomoc," opisuje hovorkyňa organizácie Barbara Langsfeldová. Každý rok jej zdravotníci poskytnú deťom a ich matkám vyše 60.000 očkovaní proti cholere, osýpkam, detskej obrne či tetanovú injekciu v čase tehotenstva.

Vzdal to po troch dňoch

"V odľahlej oblasti Duk Pagaak prevádzkuje Magna jediné zdravotnícke zariadenie a zabezpečuje prístup k zdravotnej starostlivosti pre vyše 40.000 ľudí," pokračuje Langsfeldová. Raper Vec opísal svoje pocity po niekoľkých dňoch strávených v utečeneckom tábore medzi 60.000 ľuďmi. "Sú to utečenci vo vlastnej krajine a mnohí z nich prežili celý svoj život v rôznych táboroch. Lebo nemali inú možnosť. Utiecť z utečeneckého tábora je jednak nonsens a navyše pravdepodobnosť, že ťa tam vonku zabijú, sa blíži k istote. Neporovnateľné s naším európskym životom. Nepredstaviteľné."

Vec to nakoniec v Južnom Sudáne po troch dňoch vzdal. "Mám veľký rešpekt pred ľuďmi, ktorí si odoprú osobný komfort a pomáhajú, aby spravili život tisícom ľudí v Južnom Sudáne znesiteľnejším. Ja to nedokážem. Toto ja nedávam a nedám. Je mi ľúto, ale nemám na to žalúdok. Bola to pre mňa – ak už nič iné - silná skúsenosť a vyjadrujem veľký obdiv ľuďom z Magny, ktorí to robia. Budem im pomáhať, ako len viem – ale odtiaľto, zo Slovenska," povedal po svojej skúsenosti. Záujemcovia môžu zdravotníkom pomáhať už od troch eur mesačne, bližšie informácie nájdu na www.magna.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok