V Akkre sa rozlúčili s nositeľom Nobelovej ceny Kofim Annanom

TA3 SITA
13.9.2018 12:41

Svet sa rozlúčil s bývalým generálnym tajomníkom OSN Kofim Annanom. Významný ghanský diplomat zomrel ešte 18. augusta v nemocnici vo Švajčiarsku, v Berne. Pochovali ho v jeho rodnej Ghane, konkrétne v hlavnom meste Akkra.

Svetoví lídri a ďalší medzinárodní predstavitelia sa vo štvrtok spolu s rodinou a priateľmi poslednýkrát rozlúčili so zosnulým bývalým generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Kofim Annanom. Štátny pohreb sa konal v hlavnom meste Ghany v Accre, pričom mnohí rečníci ho v prejavoch označili za výnimočného vodcu. "Stále ma inšpiruje jeho bezúhonnosť, dynamika a obetavosť. Ľahostajnosť bola preňho najhorším jedom na svete," povedal jeho súčasný nástupca v kresle šéfa OSN António Guterres. Na smútočnom obrade sa zúčastnili prezidenti naprieč Afrikou, okrem iného z Namíbie, Libérie, Pobrežia Slonoviny, Etiópie či Sierry Leone.

Annan zomrel 18. augusta vo veku 80 rokov vo Švajčiarsku. Skonal v nemocnici po krátkej chorobe. Generálnym tajomníkom OSN bol dve po sebe idúce funkčné obdobia, v rokoch 1997 až 2006. Annan, ktorý bol v poradí siedmym generálnym tajomníkom tejto organizácie, získal spolu s ňou v roku 2001 Nobelovu cenu za mier. Po skončení pôsobenia na čele OSN bol dlhé roky osobitným vyslancom tejto organizácie pre Sýriu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok