Núdza ich naučila. Kondómy sú na Kube univerzálnym nástrojom

TA3 ČTK
15.9.2018 20:00

Kubánci ich používajú pri rybolove, kvasení vína, na zaplátanie dier alebo do vlasov. Latexové kondómy sa na komunistickom ostrove stali viacúčelovým nástrojom. Nedostatok základného tovaru donútil miestnych obyvateľov stať sa majstrami vynaliezavosti, píše agentúra Reuters.

Núdza ich naučila. Kondómy sú na Kube univerzálnym nástrojom
SITA/AP

Lacné vďaka dotáciám

Desiatky rokov amerických sankcií a nefunkčná centralizovaná ekonomika sovietskeho štýlu znamenajú, že uličky kubánskych obchodov sú často prázdne. Ak je náhodou k dispozícii niečo z dovozu, predáva sa to s výraznou prirážkou na čiernom trhu, čo môže byť pre ľudí s priemernou štátnou mzdou 30 dolárov mesačne príliš drahé.

Kondómov, či už domácej výroby, alebo dovážaných z Ázie, je však v ponuke relatívne dosť. Čiastočne vďaka tomu, že sa táto karibská krajina zameriava na sexuálne zdravie. Vďaka vládnym dotáciám sú kondómy lacné. Balenie troch kondómov stojí len jedno kubánske peso.

Hľadanie alternatív

Sú silné a pružné, čo poskytuje široké možnosti v priemyselnom, ale aj rekreačnom využití okrem antikoncepcie a ochrany pred sexuálne prenosnými chorobami, hovoria Kubánci. "Nemôžem si dovoliť nechať klientov, aby sa nahnevali, takže ak niečo nemôžeme urobiť, pretože nemáme dostatok pomôcok, hľadáme namiesto toho alternatívy," hovorí stylistka havanského kaderníctva Sandra Hernándezová, ktorá používa kondómy ako gumičku do vlasov.

Na koncertoch a oslavách detských narodenín sa kondómy nafúknu a vo vzduchu sa potom vznášajú balóniky s nádychom dobiela.

Provizórne vinárstvo

Pozdĺž pobrežia sa na mori vznášajú plaváky vyrobené z niekoľkých spojených nafúknutých kondómov s návnadou na háčiku alebo s rybárskym prútom. Rybárov prísne úradné kontroly pre obavy z nelegálnej migrácie prakticky uväznili na pobreží Kuby, vďaka kondómom však môžu poslať svoje háčiky s návnadami trochu ďalej od brehu. "Cieľom je chytiť väčšiu rybu," hovorí rybár Ángel Luis Nunez.

Snáď najoriginálnejším spôsobom používa kondómy Orestes Estévez. Vo svojom provizórnom vinárstve v havanskom dome pokrýva kondómami fľaše so šťavou z hrozna. Guma sa nafukuje a vzpriamuje  spolu s tým, ako sa pri kvasení uvoľňujú plyny. Keď praskne, proces je na konci. Estévez potom predáva víno vo svojej garáži. "Skutočne to zvyšuje percento alkoholu a zlepšuje proces kvasenia," hovorí domáci vinár.

Témy: Kuba Ázia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok