PR správa

Slováci prerábajú. Po zohľadnení inflácie sa naše úspory znehodnocujú o takmer 2 %

PR
12.9.2018 12:31

Across Challenge: Indexové fondy vs. Podielové fondy.

Slováci prerábajú. Po zohľadnení inflácie sa naše úspory znehodnocujú o takmer 2 %
SITA/AP

Väčšinu úspor a investícií majú Slováci v konzervatívnych a nízko výnosových investičných produktoch v bankách a podielových fondoch. Peniaze Slovákov, ktoré sú uložené na bežných a termínovaných účtoch, za prvý polrok prerábali. Slováci zhodnotili svoje úspory v bankách v priemere len o 0,29 % p.a.. Reálne zhodnotenie vkladov po zohľadnení inflácie však dosiahlo mínusovú hodnotu, a to -1,8 %.

„Pozoruhodný je fakt, že čistá hodnota majetku Slovákov v bankách klesla na 0,9 mld. eur, kým v roku 2016 predstavovala 3,8 mld. eur. Ak bude tento trend pokračovať, onedlho budú Slováci bankám dlžiť viac peňazí, než v nich budú mať uložené,“ upozornil Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments. Dodal, že „za prvý polrok sa zvýšilo zadlženie klientov bánk až o 2,1 mld. eur, pričom za celý uplynulý rok to bolo 3,2 mld. eur.“

Hodnota majetku v podielových fondoch zostala na úrovni 7,7 mld. eur. Štruktúra investícií sa príliš nezmenila, dominujú dlhopisové (18,1 %), realitné (16,1 %) a akciové fondy (12,8 %). V pluse skončili len realitné fondy (1,7 %), ostatné sa ocitli v mínuse. Na správcovských a depozitárskych poplatkoch zaplatili Slováci za prvý polrok 2018 približne 50 mil. eur. „Priemerné zhodnotenie Slovákov dosiahlo za prvý polrok 2018 zápornú hodnotu, a to -1,0 % (absolútne pred zdanením), v roku 2017 to bolo 3,3 %. Po zohľadnení inflácie (1,9 % za prvý polrok 2018) sú čísla ešte horšie. Z dlhodobého hľadiska by však mali byť „fondové“ výnosy vyššie ako „bankové“,“ upozornil M. Ďurik.

Objem majetku dôchodkových fondov dosiahol za prvý polrok 7,9 mld. eur. Viac ako 75 % peňazí v druhom pilieri je stále v garantovaných fondoch, ktoré v prvom polroku dosiahli zhodnotenie -0,3 %. Generálny riaditeľ Acrossu zdôraznil, že úspory 80 % Slovákov sa v II. pilieri v prvej polovici roka vzhľadom na mieru inflácie reálne znehodnotili. Pripomenul, že rovnaká situácia môže pokračovať aj v ďalších mesiacoch a pravdepodobne aj rokoch, pokiaľ sa Slováci nezačnú orientovať napríklad na indexové fondy.

Čo sa týka nehnuteľností, za prvý polrok vzrástli ich ceny v priemere o 5,2 %, pričom najviac sa zvýšili v Nitre (10,2 %) a Trnave (9,5 %), v Bratislave vzrástli len o 4,0 %. Od dna pred piatimi rokmi stúpli ceny nehnuteľností na Slovensku o 16,3 % (za posledných 10 rokov to je -7,6 %), ceny bytov o 33,4 % (za 10 rokov to je 6,2 %) „Z investičného hľadiska zarobili nehnuteľnosti na Slovensku investorom od vstupu SR do EÚ len 1,1 % ročne, v Bratislave 1,3 % ročne a byty na Slovensku 2,7 % ročne nad infláciu,“ skonštatoval Ďurik.

„Znehodnocovaniu úspor,“ uviedol riaditeľ Acrossu, „sa dá predísť dlhodobým efektívnym investovaním,“ pričom odporúča zamerať sa najmä na tzv. pasívne investovanie. „Ide o najlepší investičný nástroj kolektívneho investovania z pohľadu transparentnosti, výkonnosti, poplatkov a daní. Jeho obľúbenosť neustále rastie, indexové fondy pritiahli už 5,5 bilióna USD. Odhaduje sa, že v roku 2025 aktíva v indexových fondoch presiahnu aktíva v aktívne riadených podielových fondoch,“ podotkol Ďurik. „Aby sme ukázali, aké výhodné je investovanie do indexových fondov, vyhlasujeme tzv. Across Challenge: Indexové fondy vs. Podielové fondy. Vybrali sme jeden indexový fond (SPDR S&P 500 UCITS ETF) a tri aktívne riadené podielové fondy s rovnakou stratégiou, ktoré patria na Slovensku medzi najobľúbenejšie (TAM – Americký akciový fond, Amundi Funds II - U.S. Pioneer Fund a KBC Equity Fund America). Budeme sledovať a porovnávať výkonnosť nami zvoleného indexového fondu s košom vybraných aktívne riadených podielových fondov v polročných intervaloch počas najbližších piatich rokov. Ak bude kumulovaná výkonnosť indexového fondu vyššia ako výkonnosť koša podielových fondov (vždy k 28. 2. a 31. 8.), budú môcť klienti v nasledujúcom mesiaci investovať do vybraných indexových fondov v Acrosse bez poplatkov,“ uzatvoril Ďurik.

Najväčšie investičné príležitosti v nasledujúcom období
• Akcie - viac americké ako európske akcie, po páde aj rozvíjajúce sa trhy
• Inflačné dlhopisy a dlhopisy s variabilným kupónom
• Robotika a umelá inteligencia – pokračovanie v raste
• FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet) – v priemere za rok zhodnotili o takmer 40 %
• Berkshire Hathaway –  akcie zarobili od začiatku roka 5 %, predpoklad je ďalších 5 % do konca roka

Najzaujímavejšie IPO do konca roku 2018
• 23andMe – biotechnológie, genetika (1,7 mld. USD)
• Palantir Technologies – hĺbková analýza dát (20 mld. USD)
• Lyft – alternatívna prepravná spoločnosť (hodnota 10 mld. USD)

Výhľad do konca roka
• Opätovné otvorenie obchodných zmlúv, nové nastavenie svetovej ekonomiky
• NAFTA, WTO, BREXIT
• Zvyšovanie úrokových sadzieb Fedom a ECB (pravdepodobne od r. 2019) 
• Pozvoľné narastanie výnosov do splatnosti aj v euro dlhopisoch
• Pokračovanie pozitívnych výsledkov podnikovej sféry najmä v USA
• Populistická politika amerického prezidenta Donalda Trumpa 
• Zvyšovanie cien ropy až na 75 USD na barel, ceny pod 50 USD na barel by sa nemali objaviť
• Nové protekcionistické opatrenia, rast dolára a zvyšujúce sa úrokové sadzby

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok