Telo Kofiho Annana priviezli do rodiska, privítali ho ako hrdinu

TA3 TASR
11.9.2018 08:40

Telo bývalého generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana priviezli letecky do rodnej Ghany, kde ho po pristátí na medzinárodnom letisku Kotoka v hlavnom meste Akkra privítali ako hrdinu.

Telo Kofiho Annana priviezli do rodiska, privítali ho ako hrdinu
SITA/AP

Vlajku OSN vymenili za ghanskú

Prezident Nana Addo Dankwa Akufo-Addo stál vedľa vdovy po Annanovi aj ďalších rodinných príslušníkov, keď vojaci v uniformách vynášali z lietadla rakvu s pozostatkami niekdajšieho šéfa OSN. Obrad sprevádzala vážna hudba, ktorú hrala kapela ghanských ozbrojených síl. Potom nasledovali modlitby.

ghana-kofi-annan-37640-b73cf843cc5448999089c934da95128f_7f000001-6251-44dc.jpg

Annanov návrat domov signalizovala aj výmena vlajky OSN, ktorá dovtedy zahaľovala rakvu, za ghanskú. Annan bude spočívať v Medzinárodnom konferenčnom centre v Akkre, kde mu ľudia budú môcť vzdať poctu niekoľko nasledujúcich dní - do štátneho pohrebu, ktorý sa bude konať vo štvrtok 13. septembra. Annan zomrel po krátkej chorobe v auguste vo Švajčiarsku vo veku 80 rokov.

Jeden z najväčších diplomatov súčasnosti

Tento vnuk kmeňových náčelníkov bol prvým Afričanom čiernej pleti, ktorý zastával post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov, a to v rokoch 1997-2006. Annan v roku 2001 získal Nobelovu cenu mieru za svoje humanitárne aktivity a pomoc pri revitalizácii OSN.

Za "vodiacu silu Dobra" označil Annana úradujúci generálny tajomník OSN António Guterres. "Bol to jeden z najväčších diplomatov súčasnosti," povedal osobitný vyslanec OSN Peter Thompson. "Kdekoľvek bolo utrpenie alebo núdza, dostal sa tam a mnohých ľudí sa dotkol svojím hlbokým súcitom a empatiou. Nesebecky kládol na prvé miesto ostatných, vyžaroval skutočnú láskavosť, teplo a brilantnosť vo všetkom, čo robil," uviedla Nadácia Kofiho Annana. Podľa nej "počas celého svojho života bojoval za spravodlivejší a pokojnejší svet".

"Dnes trúchlime nad stratou veľkého muža, vodcu a vizionára... Dobre žitý život. Život hodný oslavovania," uviedla na sociálnej sieti Twitter Medzinárodná organizácia pre migráciu 18. augusta, v deň Annanovho úmrtia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok