USA si pripomínajú katastrofu, koordinovaný útok na symboly krajiny

TA3 TASR
11.9.2018 00:54

Spojené štáty americké si pripomínajú 17. výročie koordinovaných teroristických útokov z 11. septembra 2001, ktoré spáchalo 19 príslušníkov medzinárodnej teroristickej siete al-Káida. Teroristi uniesli štyri veľké dopravné lietadlá spoločností American Airlines a United Airlines a použili ich ako zbrane. Pri útokoch zahynulo takmer 3000 ľudí z 90 krajín sveta.

Dvojičky, Pentagón, Pensylvánia

Devätnásť islamistov z teroristickej siete al-Káida zaútočilo 11. septembra 2001 v štyroch dopravných lietadlách na ciele v Spojených štátoch amerických. Dve lietadlá vrazili do budov Svetového obchodného centra v New Yorku, tretie narazilo do budovy Pentagónu vo Washingtone D. C. a štvrté sa zrútilo v štáte Pensylvánia. Celkovo pri teroristických útokoch z 11. septembra 2001 zomrelo v USA takmer 3000 ľudí z 93 krajín sveta, zranenia utrpelo ďalších asi 6000 ľudí.

Na mieste dvoch zrútených budov WTC sa každoročne stretávajú pozostalí po obetiach teroristických útokov aj tí, čo útoky prežili. Na obete spomínajú zvonením zvonov, minútou ticha a čítaním ich mien.

Teroristi z al-Káidy

Ráno 11. septembra 2001 o 08.45 h miestneho času lietadlo americkej leteckej spoločnosti Boeing 767 s palivom v nádržiach vrazilo do severnej budovy WTC v New Yorku. Následne, 18 minút po prvom stroji narazil do južnej budovy WTC druhý Boeing 767. Nárazy spôsobili výbuch a rozsypanie budov.

Útočníkmi boli teroristi zo Saudskej Arábie a siedmich ďalších arabských krajín, útok financovala teroristická organizácia al-Káida saudskoarabského militanta Usámu bin Ládina. USA po ňom pátrali v rámci boja proti terorizmu, až ho napokon vypátrali a zastrelili príslušníci špeciálnej jednotky Seals v Pakistane. Smrť Usámu bin Ládina potvrdil 2. mája 2011 prezident USA Barack Obama.

Tretie lietadlo útočníci namierili na sídlo Ministerstva obrany USA, Pentagónu, a vrazili do jeho západnej strany o 09.45 h. Pri útoku zahynulo 125 vojenských a civilných zamestnancov rezortu obrany, ako aj 64 cestujúcich v lietadle vrátane piatich únoscov.

Sprísnili bezpečnostné opatrenia

Vtedajší prezident USA George W. Bush, ktorý bol v čase útoku na Floride, sa vrátil do Bieleho domu. V televíznom prejave konštatoval, že USA vinníkov vypátrajú a potrestajú, rovnaký osud postihne aj krajinu, ktorá teroristom poskytne úkryt.

Miesto, na ktorom stálo WTC, či "dvojičky", dostalo aj názov: Ground Zero. Útoky z 11. septembra zasiahli okrem USA celý svet. Vo svete sprísnili bezpečnostné opatrenia na medzinárodných aj vnútroštátnych letiskách. Vo viacerých štátoch schválili tvrdú protiteroristickú legislatívu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok