Nezamestnanosť v Česku už nemá kam klesnúť, tvrdia odborníci

TA3 TASR
10.9.2018 13:13

Nezamestnanosť v Česku zotrvala na úrovni 3,1 %. Podľa ekonómov posledné mesiace ukazujú, že trh práce už dosiahol svoje dno a nezamestnanosť už prakticky nemá kam klesať. Bez práce bolo 230.499 ľudí, čo je najnižšia augustová hodnota od roku 1997. Počet voľných pracovných miest sa v auguste zvýšil na viac než 313.000.

Nezamestnanosť v Česku už nemá kam klesnúť, tvrdia odborníci
TASR/František Iván

Extrémne vyčerpaný trh práce

Podľa úradu trh práce najviac ovplyvňujú dobrá kondícia českej ekonomiky a sezónne práce, ktoré sú stále v plnom prúde. Týka sa to najmä stavebníctva, lesníctva, poľnohospodárstva, rastlinnej výroby, cestovného ruchu a gastronómie.

Najnižšia, 2-percentná miera nezamestnanosti je v Juhočeskom a Pardubickom kraji. Naopak, v Ústeckom a Moravskosliezskom kraji je to rovnako 4,7 %, čo je najviac v krajine. "Stále platí, že český trh práce je extrémne vyčerpaný a zamestnávatelia, ktorí na úrady práce prihlasujú ďalšie a ďalšie nové miesta, tak robia skôr zo zotrvačnosti než z presvedčenia, že sa im podarí zohnať nových zamestnancov," komentovala situáciu na trhu práce hlavná ekonómka Raiffeisenbank Helena Horská.

Niektorí preferujú život na sociálnych dávkach

"V ďalších mesiacoch očakávame, že miera nezamestnanosti vplyvom priaznivých sezónnych faktorov ešte poklesne pod hranicu 3 %. Ku koncu roka sa však, naopak, vplyvom nepriaznivých sezónnych faktorov vráti mierne nad túto úroveň," odhadla.

Podľa hlavného ekonóma BH Securities Štěpána Křečka "desaťtisíce ľudí odmietajú pracovať a radšej preferujú život na sociálnych dávkach". Zamestnávatelia reagujú na nedostatok pracovných síl rastom miezd a zavádzaním nových zamestnaneckých benefitov. "Situácia na trhu práce roztáča inflačnú špirálu v ekonomike, na ktorú pravdepodobne zareaguje Česká národná banka rastom úrokových sadzieb," domnieva sa Křeček.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok