Japonská automobilka prerušila výrobu, dôvodom je zemetrasenie

TA3 TASR
10.9.2018 12:49

Automobilka Toyota pozastavila produkciu vo väčšine svojich závodov v krajine po tom, ako ostrov Hokkaidó koncom minulého týždňa postihlo silné zemetrasenie. To síce nezasiahlo všetky závody Toyoty, na ostrove Hokkaidó má však firma závod na výrobu komponentov.

Japonská automobilka prerušila výrobu, dôvodom je zemetrasenie
SITA/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 6,7 zasiahlo Hokkaidó 6. septembra, pričom epicentrum sa nachádzalo neďaleko prístavného mesta Tomakomai v južnej časti ostrova. Podľa pondelkových informácií z vlády sa počet obetí zvýšil na 44 a zranených bolo približne 660 ľudí. Zemetrasenie spôsobilo rozsiahly výpadok elektriny na ostrove, čo okrem miliónov domácností zasiahlo aj výrobu komponentov v závode Toyoty, ktorý sa nachádza práve v meste Tomakomai.

Ako uviedla hovorkyňa automobilky, firma plánuje opätovne spustiť výrobu v závode v pondelok o 20.30 h miestneho času (13.30 h SELČ). Ten predstavuje začiatok nočnej zmeny. V dôsledku dočasného odstavenia závodu v Tomakomai pozastavila automobilka podľa agentúry Reuters v pondelok výrobu v 16 z 18 závodov v Japonsku s cieľom preveriť zásoby komponentov. Firma plánuje výrobu opätovne postupne spúšťať od utorka 11. septembra, pričom vo štvrtok by už mali fungovať všetky závody v bežnom režime.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok