Horolezci uviazli v noci v Tatrách, na pomoc im letel vrtuľník

TA3 TASR
10.9.2018 11:14

Horskí i leteckí záchranári pomáhali v pondelok ráno dvom uviaznutým horolezcom. Z Horskej záchrannej služby informovali, že ešte v nedeľu 9. septembra vo večerných hodinách prijali prostredníctvom poľských kolegov žiadosť o pomoc pre dvojicu horolezcov, ktorí počas zostupu z Veľkej Vidlovej veže vo Vysokých Tatrách uviazli v neznámom teréne.

Horolezci uviazli v noci v Tatrách, na pomoc im letel vrtuľník
Facebook.com/Horská záchranná služba

"Pokračovať neboli schopní ani po telefonickej navigácii záchranármi HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry a keďže boli obaja bez zranení, po zvážení možností ostali na mieste a prečkali noc v stene," uvádza HZS na svojej stránke. V skorých ranných hodinách požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe z Popradu, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu dvoch horských záchranárov a spoločne leteli na pomoc uviaznutým horolezcom.

Postupne ich za pomoci vrtuľníka vyslobodili z exponovaného terénu a po pristátí vysadili na heliporte v Starom Smokovci. Po noci strávenej v horách boli muži vo veku 52 a 32 rokov premrznutí. Záchranári ich zateplili a po zlepšení zdravotného stavu už pokračovali samostatne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok