Premárnená príležitosť. Remišová sa vyjadrila k novele zákona

TA3 TASR
9.9.2018 14:11

Novela zákona o politických stranách nerieši kľúčové problémy, skôr ďalšie problémy pridáva. V diskusnej relácii V politike to povedala predsedníčka poslaneckého klubu opozičného hnutia OĽaNO Veronika Remišová. Návrh, iniciovaný vládnou SNS, považuje za premárnenú príležitosť.

Zákon nerieši kľúčové problémy

"Súhlasím s tým, že je potrebné zlepšiť politickú kultúru a zmeniť to, ako politické strany fungujú, no to tento návrh nesleduje," uviedla Remišová. Podľa nej by mal mať takýto návrh snahu zmeniť to, aby sa politické strany nevenovali prioritne obsadzovaniu lukratívnych a dôležitých miest v štátnej a verejnej správe svojimi nominantmi. Zákon podľa nej nerieši ani netransparentné financovanie politických strán. Naopak si myslí, že navrhovaná novela prináša riziko, že bude dochádzať k zneužitiu citlivých údajov.

"Ak mali predkladatelia úprimný záujem urobiť efektívnu novelu, mali sme si sadnúť koalícia a opozícia spolu a identifikovať to, čo nefunguje a čo je potrebné zlepšiť,“ uviedla. Myslí si, že návrh je skôr úsilím predsedu SNS Andreja Danka čeliť faktu, že v regulárnom politickom boji nedokáže OĽaNO poraziť. Remišová avizovala, že v parlamente predložia "Obyčajní" viaceré pozmeňujúce návrhy.

Aká je strana, takou bude aj spoločnosť

K avizovanému zákonu o politických stranách, na ktorom už SNS dlhšie pracuje, sa vyjadril aj predseda parlamentu. Slovensko si podľa jeho slov už viac nemôže dovoliť experimentovať s politickými stranami, ktoré majú málo členov, niekedy až diktátorské praktiky, netransparentné hospodárenie s financiami, či meno lídra v názve strany, čo evokuje až kult osobnosti. „Musíme si uvedomiť, že aká je strana, takou bude aj spoločnosť, keď sa strana dostane do správy štátu.

Musíme stanoviť rovnaké pravidlá pre súťaž politických strán, v ktorých bude základným princípom demokracia, nastavené kontrolné mechanizmy komisiami, počet členov na to, aby demokratickým spôsobom pri predstavovaní programu tá strana bola identická s tým, čo komunikuje. Ak je tam jeden diktátor, s troma ľuďmi pod sebou, ktorý posielala štátne peniaze bohviekam, tak takýmto istým spôsobom sa bude správať aj k štátu,“ upozornil predseda SNS Andrej Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok