Cestovný ruch potrebuje injekciu, Danko sníva aj o novom rezorte

TA3 TASR
9.9.2018 12:57

Predseda národnej rady Andrej Danko v relácii V Politike priblížil, ako to bude s rekreačnými poukazmi. Štruktúra HDP je tvorená najmä priemyslom. Pokiaľ by 1,5 milióna ľudí použilo tieto 500 eurové poukazy, do štátneho rozpočtu sa cez ubytovanie dostane zhruba 700-800 miliónov eur. Danko by chcel aj osobitné ministerstvo pre šport a cestovný ruch.

Cestovný ruch potrebuje injekciu, Danko sníva aj o novom rezorte
SITA/Jozef Jakubčo (ilu foto)

Boj s čiernou ekonomikou

Pre štát to teda znamená výber 80 miliónov, veľký predpoklad zdrojov do ubytovaní a cestovného ruchu, a tiež zvýšenie pracovných miest, povedal predseda parlamentu v našej diskusnej relácii. Taktiež je v pláne zníženie DPH o 10% pre veľký rozmach čiernej ekonomiky v ubytovacích zariadeniach.

Tiež povedal, že téma rekreačných poukazov je v koalícii odkomunikovaná, nový inštitút musí už len prejsť cez Národnú radu SR. Predseda SNS Andrej Danko ju už prediskutoval aj s ministrom financií Petrom Kažimírom a ten je s tým podľa neho "v pohode".

Okrem podpory odvetvia cestovného ruchu ide podľa Danka aj o súčasť boja s čiernou ekonomikou. "Časť zamestnávateľov dáva odmeny do obálok. Je to boj s čiernou ekonomikou, chceme zlegalizovať tieto odmeny. Keď to dajú k dovolenkovému poukazu, bude to bez odvodov a daní, čo bude zaujímavé aj pre podnikateľov," uviedol v našej nedeľnej diskusnej relácii V politike.

Osobitné ministerstvo?

Nárok na zvýhodnený rekreačný poukaz bude mať podľa Danka zamestnávateľ s pracovným alebo obdobným pomerom trvajúcim aspoň dva roky, alebo živnostník s minimálne dvojročnou živnosťou. Ak o to zamestnanec bude mať záujem, vo firmách s viac ako 49 zamestnancami to bude povinné. Zvýhodnený poukaz bude mať celkovú hodnotu 500 eur, z toho zamestnávateľ prispeje 275 eurami.

Danko zdôraznil, že je to inštitút, ktorý poznajú mnohé západné Zákonníky práce. Turizmus na Slovensku podľa neho potrebuje podporu. "Snívam aj o osobitnom ministerstve pre šport a cestovný ruch, je to oblasť, ktorá je zanedbaná, poddimenzovaná, potrebuje injekciu. Pomôže to naštartovať rôzne oblasti, dostane veľkú dávku financií do cestovného ruchu," dodal predseda SNS.

Remišová zareagovala

V našej diskusnej relácii sa k tomu vyjadrila aj Veronika Remišová. "Je to selektívny návrh, ktorý sa nedotkne všetkých ľudí." Zákon sa podľa nej nedotkne napríklad živnostníkov a podnikov do 50 zamestnancov, ktorý tiež vytvárajú hodnoty v našom štáte.

Taktiež si myslí, že ľudia nepôjdu do chudobnejších regiónov "pre nič za nič." "Pamiatky chátrajú, chýba turistická infraštruktúra a to by sa malo robiť cez podporu cestovnéhu ruchu v rezorte pani Matečnej." Myslí si, že aj menej známe oblasti by mohli sa mohli stať známymi turistickými miestami, keby sa obnovili prístupové cesty a vybudovali lesné cyklotrasy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok