KĽDR si pripomína jubileum. Na oslavy prišli aj zahraniční politici

TA3 TASR
9.9.2018 07:28

Severná Kórea si pripomína okrúhle jubileum. 70. výročie založenia štátu sa rozhodli osláviť vo veľkolepom štýle. Na vojenskej prehliadke a kultúrnych podujatiach sa zúčastnili politici z viacerých krajín. KĽDR chce príležitosť využiť na upevnenie vzťahov so zahraničím.

Severná Kórea oslávila v nedeľu 70. výročie svojho vzniku veľkou vojenskou prehliadkou, ktorá sa však tentoraz zaobišla bez medzikontinentálnych balistických rakiet. Vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Kim Čong-un sa drží v posledných mesiacoch novej stratégie, v rámci ktorej je na prvom mieste ekonomický rozvoj štátu. Kim sa na rannej prehliadke zúčastnil, nepredniesol však žiadny prejav pred zhromaždeným davom.

Medzi prítomnými bol predseda čínskeho parlamentu i vysokopostavení členovia ďalších zahraničných delegácií s priateľskými vzťahmi s autoritárskou Kóreou. Predseda severokórejského parlamentu Kim Jong-nam v otváracom prejave nasadil relatívne umiernený tón a zameral sa na ekonomické ciele režimu, nie jadrovú moc. Na prehliadke krajina predviedla najmä tanky a delostrelectvo.

Prehliadka bola vo svete ostro sledovaná, keďže mohla v mnohých smeroch naznačiť odhodlanosť štátu k avizovanej denuklearizácii. Prezentácia prípadných balistických rakiet dlhého doletu by bola vnímaná ako provokácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok