E-Kasa je deravá, tvrdí OĽaNO. Nevedia čítať s porozumením, reaguje FS

TA3 TASR
7.9.2018 11:46

Finančná správa zavádza deravý a zle pripravený projekt e-Kasa. Slovensko sa totiž ide inšpirovať Českom, ktoré v tejto oblasti nie je skúsené a navyše existuje priestor, aby podnikatelia obchádzali pri e-Kase zákon. Tvrdí to opozičné hnutie OĽaNO. Nevedia čítať a počúvať s porozumením, reaguje finančná správa.

E-Kasa je deravá, tvrdí OĽaNO. Nevedia čítať s porozumením, reaguje FS
SITA/Diana Černáková

Priestor na porušenie zákona

Podľa poslanca hnutia Eduarda Hegera finančná správa navrhuje, že sa zruší fiškálny modul, ostanú len zariadenia, ktoré budú tlačiť bločky a všetky pokladnice budú napojené cez internet na server finančnej správy. Podľa Hegera však existuje priestor na to, aby kvôli zrušeniu fiškálneho modulu obchádzali podnikatelia zákon.

"Problém prichádza akonáhle sa tieto pokladnice od internetu odpoja. Z rôznych príčin. Buď ho nemajú, pripojenie je slabé, alebo si namontujú rušičku," vysvetlil Heger s tým, že v takom prípade pokladnica nebude môcť dostať tzv. unikátny kód z finančnej správy a bude musieť vydávať offline doklad.

"Zákazník dostane doklad, ale nie je zaznamenaný na dátovom úložisku finančnej správy, ale ani pokladňa nebude mať žiadnu pamäť. Nikde nevieme zabezpečiť, že podnikateľ prizná doklady, ktoré vytlačil v offline móde. V takomto prípade finančná správa nevie a nikdy sa nedozvie, že takáto tržba bola zúčtovaná a podnikateľ nemusí odviesť ani daň z pridanej hodnoty, ani daň z príjmu. Toto je riziko výpadku daní v tomto novom systéme, pretože uvažuje s ideálnym svetom, že všetci sú pripojení na internet," myslí si Heger.

Bez fiškálnej pamäte?

Preto podľa neho pamäť v pokladnici musí ostať. "Nerušme z týchto registračných pokladníc fiškálnu pamäť. Ak toto ostane, zaznamenajme všetko a pripojme ich na internet. To je garancia toho, že ten podnikateľ, čo vytlačí, tak vie, že je dôkazový materiál. Preto si nedovolí to nepriznať," myslí si Heger. Ani inšpiráciu Českou republikou nepovažuje za správnu. "Česká cesta nie je naša cesta. Ideme sa inšpirovať krajinou, ktorá v tom nie je skúsená. My sa ideme inšpirovať krajinou, ktorá ešte pred niekoľkými rokmi vypisovala ručne bločky v reštauráciách," podotkol Heger s tým, že aj Slovinsko chcelo po vzore Česka zaviesť e-Kasu, ale počas implementácie od toho upustilo.

OĽaNO je presvedčené, že v súčasnosti je fiškálny modul pri pokladniciach takmer nepriestrelný. Preto navrhuje uloženie presnej kópie všetkých daňových aj nedaňových dokladov do fiškálnej pamäte pokladnice, čo by malo zabrániť tlači falošných dokladov a následne aj únikom na DPH a dani z príjmov. Každá zmena dokladu sa má zaznamenať v pamäti.

Hnutie tiež navrhuje zníženie administratívnej záťaže pre podnikateľov, a to vypustením povinnosti mať na predajnom mieste umiestnený komunikačný kábel k elektronickej registračnej pokladnici a poskytnúť ho orgánu finančnej správy. Okrem toho navrhujú poslanci vypustiť povinnosť sprístupniť na každom predajnom mieste vyobrazenie pokladničného dokladu, ako aj odstrániť povinnosť zabezpečiť vykonanie povinnej údržby servisnou organizáciou minimálne raz za päť rokov. Poslednou navrhovanou zmenou je úprava, ktorá umožní podnikateľovi zmenu adresy prevádzky bez potreby zmeny pamäte a servisného zásahu.

Finančná správa: Nevedia čítať a počúvať

„Pán poslanec Heger zjavne nevie čítať a počúvať s porozumením, keďže projekt zavedenia eKasy, ako sme jasne deklarovali aj na brífingu prezidenta finančnej správy, počíta s ukladaním dát z online registračných pokladníc nielen v centrálnom úložisku finančnej správy, ale aj v chránenom úložisku v lokálnom zariadení,“ reagovala Finančná správa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok